“Pakleni kauboji” sa juga i “gruv” revolucija ’90-ih

0
youtube.com/serpiente1

Početkom ’80-ih godina prošlog veka “glem” doživljava planetarni “bum” koji postepeno gura u stranu ostale podžanrove metala, osuđujući ih na “bauljanje” po ilegali.

Očekivano, kao što uvek biva sa “komercijalom”, krajem te decenije i on počinje da pokazuje znake “rigor mortisa”, dok “grandž” izlazi na scenu sa namerom da žestoku muziku zarobi dva metra ispod zemlje.

Čini se da je svet osuđen na melanholične melodije i depresivne tekstove “Nirvane”, “Perl džema” i sličnih bendova novonastalog “grandž” pravca. Međutim, kao što “Tinejš Di” kažu, ne možete ubiti metal. Jedan bend, odlučan kao vojvoda Živojin Mišić 1914. na Ceru, sprema se da uzvrati udarac i povrati slavu svom žanru.

Reč je naravno o “Panteri” i njihovom čedu “Cowboys From Hell” (u daljem tekstu “CFH”). Ovo je bio bendov peti album koji ujedno predstavlja i prekretnicu u njihovom “muzičkom stilu”. Tradicionalni “hevi metal” zvuk zamenjen je nečim što se najbliže može opisati kao mešavina “treša” sa teškim zvukom “sladža”, koji će kasnije biti nazvan “gruv metal” i steći veliku popularnost širom sveta.

Nakon što su ih razne izdavačke kuće odbile 28 puta, članovi “Pantere” se okreću “Atko rekordsu” čiji predstavnik, Mark Ros, odlazi na njihov nastup. Nakon svirke Ros je bio toliko impresioniran da je odmah pozvao svog šefa i predložio da im “Atko” izda album.

Ova odluka se ispostavila kao odlična budući da je do 1993. “CFH” u SAD prodao 500.000 kopija, dok je 1997. ta brojka prešla 1.000.000. Kritički gledano, takođe je prošao sjajno. “IGN” ga je na listi “Najuticajnijih hevi metal albuma” smestio na 19. mesto, a “AllMusic” ocenio kao “album koji je ‘Panteri’ omogućio da se probije”. Među fanovima uživa ogromnu popularnost a neki ga nazivaju i albumom koji je definisao “gruv metal”.

Praktično svaka pesma sa ovog izdanja će vam garantovano podići nivo adrenalina u krvi. “Domination”, “The Art Of Shredding” i “Shattered” samo su neke od agresivnih i sirovih numera koje krase “CFH”.

Pesma koja zbog svoje različitosti odskače u odnosu na ostale je “Cemetery Gates”. Ova takozvana “power” balada bavi se smrću voljene žene i idejom samoubistva njenog partnera zarad zagrobnog života.

Četiri albuma usledila su nakon ovog, i iako su neki od njih možda napredniji sa tehničke strane, “Cowboys From Hell” će zauvek ostati upamćen zbog revolucije koju je doneo te 1990. godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here