EPA-EFE/TOMS KALNINS
Milo Đukanović

Stiv Bejker i Tim Feron, poslanici u britanskom parlamentu, pozvali su svoju vladu da uskrati podršku i sva finansijska sredstva Crnoj Gori zbog progona hrišćana u toj zemlji i gušenja prava na slobodu vere, nezabeleženog u 21. veku.

– Ne treba dati nikakva sredstva britanske vlade, koja bi mogla direktno ili indirektno biti od koristi onima koji atakuju na hrišćane i crkvu u Crnoj Gori – poručuju Feron i Bejker u zajedničkom tekstu u “Njuzviku”.

Feron, bivši vođa liberalnih demokrata i konzervativni poslanik, i Bejker, nekadašnji predsedavajući Evropske istraživačke grupe, ukazuju da je sloboda vere osetljiva stvar i da zato mora da bude odbranjena i zaštićena svuda na svetu.

– Britansko ministarstvo spoljnih poslova, iznoseći novu spoljnu politiku, stalo je u borbu protiv hrišćanskih progona i obavezalo britansku vladu da se svom snagom bori za slobodu hrišćana širom sveta. Danas nam je ta borba bliža više nego što mnogi uviđaju. U maloj zemlji Evrope, jedva hiljadu milja od Velike Britanije, hrišćanima i njihovom sveštenstvu se preti, tuku se i zatvaraju zbog pokušaja da brane svoju veru i njihov način izražavanja religijskih uverenja – navode Feron i Bejker, ističući da se njih dvojica u mnogo čemu ne slažu, ali da su saglasni u potrebi odbrane hrišćana u Crnoj Gori.

Podsećajući na privođenja episkopa, protestne litije i okolnosti, u kojima je donet Zakon o slobodi veroispovesti, dvojica poslanika ističu da Britanija i njeni saveznici moraju da deluju što brže kako bi zaustavili progon hrišćana pošto, kako ističu, akcije hapšenja ne samo episkopa i sveštenstva nego i lekara i građana, koji se bore protiv Zakona o slobodi veroispovesti, ukazuju da Đukanovićeva vlast ne misli da stane sa svojim projektom.

– Istovremeno, policija napada opozicione političare, a uništavaju se manastirske zgrade. Ne treba da stojimo i dozvoljavamo političkoj pohlepi da guši pravo na slobodu vere. U saradnji sa drugim vodećim članicama NATO Velika Britanija može da pomogne i podstakne saradnju sa onima koji su politički odgovorni. Tehnička pomoć može biti blokirana, bankovni računi mogu biti zamrznuti, a putovanja odbijena. I ne treba dati nikakva sredstva britanske vlade koja bi mogli direktno ili indirektno da budu od koristi onima koji su odgovorni za stvaranje i sprovođenje ovog napada na hrišćane i crkvu koju oni izaberu – zaključuju Feron i Bejker.

NATO nagradio diktatora

Stiv Bejker i TIM Feron ističu da se zna da Crna Gora ima reputaciju zemlje koju vode isti čovek i stranka neprekidno 30 godina.

– Onima kojima je stalo da drže upaljeno svetlo ne sviđa se ono što vide, a to su: korupcija, degradacija statusa Crne Gore s demokratije na hibridni autoritarni režim, gušenje političke opozicije i ućutkivanje novinara. Predsednik Đukanović je imao koristi i bio je prelako prihvaćen zbog nedostatka nadzora zapadnih sila. Njegov prelazak sa odanog sledbenika Slobodana Miloševića na nekog ko želi u EU trebalo je da izazove sumnju. Njegovo imenovanje za “Ličnost godine u organizovanom kriminalu i korupciji, opisano je kao “nagrada za životno delo” od ugledne NVO. Ali, ništa od toga nije izazvalo sumnju. Umesto toga, dočekan je u NATO – konstatuju ogorčeni poslanici.

Policajci pretukli vatrogasca

Vatrogasac iz Budve Dalibor Bošković pretučen je u stanici budvanske policije, objavio je funkcioner DF Slaven Radunović. On tvrdi da su Boškoviću preko njegovog rođaka date garancije da mu neće faliti dlaka sa glave ako dođe u policiju. Međutim, čim je dao izjavu, a njegov advokat otišao, u stanicu policije su, prema Radunovićevim navodima, uleteli komandir Slobodan Kovačević i policajci Duško i Dejan Rakočević.

– Oni su Boškovića pretukli tako da je završio u Hitnoj pomoći – otkrio je Radunović i zatražio hitne kazne za batinaše.