Pixabay.com
Kembridž

Nakon dvogodišnje borbe s opakom bolešću, u 22. godini preminuo je Mihajlo Sporić, jedan od najboljih mladih fizičara iz Srbije. Slavni britanski Univerzitet Kembridž objavio je trodnevnu žalost povodom smrti svog stipendiste, studenta fizike na Triniti koledžu i dobitnika brojnih nagrada na međunarodnim i domaćim takmičenjima iz fizike, astronomije, matematike i drugih oblasti.

Univerzitetu Kembridž prosleđen je predlog da se ustanovi nagrada u čast Mihajla, studenta završne godine na odseku prirodnih nauka i nosioca nagrade IB Triniti koledža za prirodne nauke.

I Matematička gimnazija u Beogradu, čiji je Mihajlo bio učenik, izrazila je duboku žalost zbog ove tužne vesti.

Uvek ćemo te voleti

“Snažno nas je potresla vest o preranoj smrti Mihajla Sporića, koji je kod nas maturirao 2016. godine. Pamtićemo ga omiljenog u društvu, vedrog, pozitivnog, spremnog da pomogne i motiviše druge. Nesebično je voleo Matematičku gimnaziju i do kraja joj je bio privržen. Mihajlo, uvek ćemo te voleti”, oprostila se Matemaička gimnazija od Mihajla.

Mihajlo je postigao izvanredne uspehe, ali za svog kratkog života, nažalost, nije bio poznat u otadžbini kao sportske, estradne ili zvezde rijalitija. On će biti sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. Cveća i venaca neće biti, već će taj novac biti uplaćen Fondaciji za decu obolelu od raka Nurdor.

Mihajlo Sporić

Mladi heroj

Mihajlo je bio nosilac je Vukove diplome iz Matematičke gimnazije, Svetosavske nagrade, dobitnik zlatnih medalja na međunarodnoj Olimpijadi iz fizike u Švajcarskoj, na takmičenjima u Kazahstanu i Rumuniji. Osvojio je brojne nagrade na domaćim i međunarodnim takmičenjima, i najvažniju među njima – zlatnu medalju na Međunarodnoj olimpijadi iz fizike. S Međunarodne olimpijade iz fizike u Cirihu, Mihajlo je doneo zlatno odličje 2016. godine. Godinu dana kasnije proglašen je za Mladog heroja Srbije.

U Srbiji je upisao dva fakulteta, Fizički i Elektrotehnički i studirao je na Kembridžu, i to na Triniti koledžu gde su diplome stekla 34 nobelovca i šestorica britanskih premijera.

Drugačiji od svih

Nakon povratka s Olimpijade u Kazakstanu gde je osvojio zlatnu medalju Mihajlo je ispričao da se razlikovao od drugih đaka.

– U osnovnoj školi voleo sam fiziku, bio sam motivisan za rad, ali problem je bio što nije bilo mnogo ljudi delilo moje mišljenje. Ali kad sam došao u Matematičku gimnaziju prvi put sam bio u okruženju gde su i učenici delili moj entuzijazam. Ceo sistem Matematičke gimnazije za mene je ogromna motivacija – govorio je Mihajlo.

Svuda najbolji

Mihajlo se nikada nije umorio radeći fiziku i bio je bio najbolji student na njegovom smeru na koledžu. U slobodno vreme svirao je klavir. Za njega se govorilo da mu nije problem da sedne da uči, već da napravi pauzu. Bio je svestan da ne može sve znanje da stekne odjednom, ali i da će najuzbudljivije stvari doći tokom istraživačkog rada.

– Na Kembridžu je program vrlo strog i mnogo se radi. Dva meseca imamo predavanja, pa mesec dana slobodno i tada dolazim u Srbiju. Prijavio sam se za upis odmah nakon završetka srednje škole, ali sam stipendiju dobio posle osvajanja Svetske olimpijade – govorio je Mihajlo za emisiju “Priče s dušom”.