Kep veruje u Srbiju

0

Vesti
I dalje se nada pravdi: Kapetan Dragan
 

Međutim, vlasti u Beogradu pokušavaju da to spreče tako što će od hrvatskih vlasti tražiti da Vasiljkovićev slučaj bude ustupljen Srbiji. Na potezu su srpsko Ministarstvo pravde, koje je pre nekoliko dana poslalo pismo vlastima Australiju u kom se traži da Vasiljković ne bude izručen, ali i srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević, koji sa hrvatskim kolegama treba da dogovori da se po hrvatskoj optužnici Kapetanu Draganu sudi u Srbiji.

Pitanja bez odgovora

"Vesti" su se protekle dve godine obraćale vrhu države kako bi saznale da li se nešto radi na tome da se izbegne Vasiljkovićevo izručenje Hrvatskoj. Međutim, i u kabinetu predsednika Nikolića, premijera Vučića i potpredsednika Vlade Dačića ostali smo bez odgovora na ova pitanja:
1. Da li ste vi, odnosno država Srbija učinili nešto kako biste pomogli Kapetanu Draganu, koji u australijskom pritvoru čeka odluku o izručenju Hrvatskoj zbog sumnji da je počinio ratne zločine, budući da je reč o srpskom državljaninu?
2. Da li je za vreme koje se nalazi u pritvoru iz Srbije njemu upućena neka pomoć, finansijska ili logistička?
3. Da li se sa hrvatskim vlastima razgovaralo da se njegov slučaj ustupi na postupanje srpskim pravosudnim organima?

Kako "Vesti" saznaju od dijasporaca u Australiji uključenih u njegovu odbranu, Vasiljković veruje da će se slučaj izručenja rešiti u njegovu korist.

– On je pozitivan i veruje da će se sve dobro završiti. Strašno ga je nerviralo što se u Srbiji niko ne interesuje za njegov slučaj. Nalazi se u zatvoru koji zajednički drže jedna privatna kompanija i australijska vlada. Vreme provodi tako što razgovara i utiče na zatvorenike srpske nacionalnosti. Pomaže im u rehabilitaciji, pošto je većina u zatvoru zbog narkomanije ili trgovine drogom. Sa Srbima da tako kažemo, održava mir u ovom zatvoru, kako robijaši ne bi pravili nerede. Planira da kad izađe iz zatvora napravi fondaciju za zaštitu mladih od uticaja narkotika – kažu naši sagovornici.

Hrvatska traži Vasiljkovića, inače australijskog i srpskog državljana, zbog sumnje da je učestvovao u ratnim zločinima na početku rata 1991. godine.

On je uhapšen u Australiji 19. januara 2006. godine i osim jednog kratkog perioda kada se nalazio na slobodi, sve vreme je bio u zatvoru čekajući odluku o izručenju.

Nakon devet godina borbe da ne bude izručen Hrvatskoj, sva pravna sredstva u Australiji su iskorišćena. Jedina mogućnost je, kako smo spomenuli, da srpske vlasti sa Hrvatskom dogovore ustupanje slučaja.

Pre nekoliko dana je Nikola Selaković, ministar pravde Srbije, poslao treće pismo svom australijskom kolegi u kom traži da se Kapetan Dragan ne izručuje Hrvatskoj, jer tamo ne bi imao fer i korektno suđenje, kao i da za optužbe koje su pokrenute protiv njega nema nikakvih dokaza.

– Kepu bi mnogo značilo da vidi kako nije sam i da sunarodnici misle na njega. Ko želi da mu pruži podršku može da mu piše na Dragan Vasiljkovic MIN 396047, PO BOX 6148, Blacktonjn Deliverdž Centre, NSNj 2148, AUSTRALIA – kažu za "Vesti" Srbi iz Australije koji se već godinama bore za njegovu slobodu.

Zagreb: Beograd da ne deli lekcije!

Nakon zahteva Srbije da kapetan Dragan bude izručen Srbiji umesto Hrvatskoj, Ivan Crnčec, pomoćnik ministra pravosuđa Hrvatske, izjavio je da Srbija sigurno nije u poziciji da procenjuje hrvatsko pravosuđe, već da je situacija obrnuta.
– U međuvremenu smo podneli sve tražene dokumente i uskoro očekujemo konačnu odluku. Valja napomenuti da u Australiji hrvatski zahtev za ekstradiciju zastupa njihovo tužilaštvo, što znači da odavno smatraju kako Hrvatska može pravično i pravedno suditi Vasiljkoviću – izjavio je Crnčec.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here