Kertesu tri godine zbog šverca cigareta

0

Nekadašnjem direktoru carina tri godine zatvora
 

Osim Kertesa danas su u Specijalnom sudu osuđeni njegov tadašnji savetnik Petar Milenković na dve godine i osam meseci zatvora, službenik carinske kontrole Nebojša Nikolić na dve godine i bivši carini Zdravko Hirstov na dve godine.

Osim Stojčića koji je u optužnici označen kao šef kriminalne grupe, oslobođeni su i Nenad Živojinović, tadašnji načenik zaječarske policije i vlasnik sokobanjske firme DEKS Dejan Milenović.

Tročlano sudsko veće je odlučilo da je relativna zastarelost nastupila u slučaju Siniše Stojičića jer je od marta 1997. do 17. jula 2007. kada je podnet zahtev za sprovođenje istrage prošlo više od deset godina, koliki je rok za zastaresto krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja.

U slučaju načelnika zaječarske policije Nenada Živojinovića u sudu su zaključili da je nastupila apsolutna zastarelost, jer je veštačenjem utvrđeno da je on od šverca cigareta imao korist manju od milion i po dinara, pa je onda i rok zastarelosti manji.

Što se tiče Kertesa i njegovog saučesnika iz carine, oni se terete za službeno delo odgovornog lica gde je duži rok zastarelosti. Sud je utvrdio da su svi optuženi učestvovali u švercu cigareta tako što su uvezene cigarete lažno deklarisane kao toaletni papir.

Apelacioni sud u Beogradu koji je oborio raniju presudu, moraće da donese konačnu odluku. Ranije su pravosnažno oslobođeni zbog zastarelosti bivši pomoćnim ministra unutrašnjih poslova Stojan Mišić i tadašnji načelnik niške policije Radisav Gvozdenović.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here