Kosovo online
Pripadnici Kfora

Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je danas na 101. Rouz-Rot seminaru Parlamentarne skupštine NATO u Narodnoj skupštini da je Srbija veoma zadovoljna rezultatima ostvarenim kroz učešće u programu Partnerstvo za mir i da je taj okvir saradnje optimalan, s obzirom da zemlja nema aspiracije za punopravno članstvo u Alijansi.

Na trodnevnom skupu u čijem uvodnom panelu su učestvovali i zvaničnici Alijanse Džerald Konoli i Mirče Gaena, ministar je pred brojnim paralmentarcima iz Švajcarske, Luksemburga, Norveške, Turske, regiona, zemalja nastalih raspadom bivšeg SSSR, visoko ocenio saradnju sa Kforom i zatražio od misije da upotrebi sav autoritet da blagovremeno spreči bilo kakvu nepromišljenu, nelegitimnu i nasilnu akciju takozvanih snaga bezbednosti iz Prištine usmerenu ka Srbima.

– Nažalost, naš region je i dalje prostor sa specifičnim bezbednosnim izazovima i Srbija je svim kapacitetima usredsređena na njihovo trajno rešavanje – rekao je ministar i dodao da pre svega misli na KiM gde Srbija preduzima ogromne napore i na političkom i diplomatskom planu, jer smatra da je to jedini put kojim je moguće izgraditi kompromis, a preko njega i dugotrajan mir, stabilnost i bolju perspektivu i za Srbe i za Albance.

Izrazio je žaljenje što Srbije ne dobija adekvatan odgovor od privremenih vlasti u Prištini, čije ponašanje i odluke često predstavljaju istinsku pretnju po bezbednost.

Dodao je da su takvom avanturističkom ponašanju izloženi pre svega kosovski Srbi i koji danas ne mogu da budu spokojni za bezbednost.

– Prištinske vlasti jedini su i isključivi faktor koji pod stalnom napetošću drži srpsku zajednicu na Kosovu i Metohiji, preduzima akcije mimo svih međunarodnih odluka i dogovora, ugrožavajući na taj način i širu bezbednosnu sliku, na regionalnom nivou – rekao je on.

Srbija je, dodao je, zadovoljna saradnjom u okviru Partnerstva za mir, jer su u njegovim okvirima ostvareni interesi zemlje koji se tiču očuvanja bezbednosti i stabilnosti regiona, kao i reformi i unapređenja sistema odbrane, čemu smo, kazao je, veoma posvećeni.

Takođe je dodao da veruje i da su partneri Srbije u tom programu zadovoljni, pre svega u okviru međunarodnih mirovnih misija u okviru UN.

Stefanović je nagalasio da je Srbija ponosna na stalnu modernizaciju svojih oružanih snaga, zato što time pokazuje odgovornost prema očuvanju nacionalne i kolektivne bezbednosti i stabilnosti, baš kao što to rade i sve druge odgovorne i demokratske države.

Srbija je posvećena konstantnom unapređenju svog sistema odbrane i to je jedan od temelja njene ukupne državne politike, naglasio je ministar.

– Duboko smo uvereni da je stalni napredak naših odbrambenih kapaciteta i resursa naše neotuđivo pravo, ali i više od toga – to je naša obaveza prema očuvanju našeg suvereniteta, teritorijalnog integriteta i bezbednosti naših građana – rekao je ministar.

Dodao je da takva pozicija Srbije, garantuje očuvanje mira i stabilnosti na samo u nacionalnim, već i u regionalnim okvirima.

– Svi zajedno svesni smo činjenice da se region kojem pripadamo i dalje suočava sa nizom bezbednosnih izazova i pretnji i ne postoji način da na njih efikasno odgovorimo bez stalnog i sistematičnog unapređenja našeg sistema odbrane i razvijene saradnje sa našim partnerima – rekao je ministar.

Naglasio je da Srbija bez savremenih oružanih snaga i bez opredeljenja za stabilnost i mir u svojem okruženju, ne bi mogla da odgovori tom zadatku.

To, kako kaže, vrlo dobro znaju i naši partneri u programu Partnerstvo za mir i zato, dodao je, cenimo njihovu podršku konstantnom podizanju performansi naših odbrambenih resursa.

Stefanović je podsetio da smo snagu naših ukupnih kapaciteta imali priliku da pokažemo i u saniranju posledica elementarnih nepogoda, kao i učesćem u međunarodnim mirovnim misijama. Tu je, dodao je, i u upravljanju migrantskom krizom, kao i borba protiv pandemije i suprostavljanje globalnim bezbednosnim izazovima.

Na kraju je poručio da će Srbija biti pouzdan i aktivan partner i dalje.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here