Kfor
Komandant Kfora na Kosovu Franko Federiči

Novi komandant Kfora general-major Franko Federiči rekao je danas, odgovarajući na pitanje Kosovo Onlajna, da će ova međunarodna vojna misija voditi brigu o zaštiti Srba na Kosovu i da su na dnevnoj bazi organizovane patrole, ne samo na severu, već na celoj teritoriji.

Federiči je održao onlajn konferenciju za nekoliko kosovskih medija i odgovarao na najaktuelnija bezbednosna pitanja.

Kakve garancije možete dati srpskoj zajednici na Kosovu da se neće ponoviti pogrom iz 2004. godine?

Brinuću o srpskoj zajednici kao i o svim drugim manjinskim zajednicama na Kosovu. Sve uveravam da KFOR podržava sve zajednice na Kosovu, kao što sam vam rekao, na dnevnim bazama imamo patrole ne samo na severu svuda širom Kosova, i svuda imamo komunikaciju s ljudima.

Kako gledate na dijalog Kosova i Srbije?

Lično, moram da naglasim da se Kfor ne meša u implementaciju dogovorenih stvari u dijalogu. Kako je generalni sekretar NATO rekao, NATO u potpunosti podržava dijalog, koji vodi EU. Ali za sigurno Kfor odobrava svaki korak napred, koji jača koozestenciju različitih zajednica.

Da li vidite pretnju po Kosovo jer se Srbija naoružava od Rusije, predstavili su nove tenkove u Nišu?

Takođe, u ovom slučaju ne verujem da će ova tema biti na stolu Kfora. Nastavljamo da radimo u okviru Rezolucije 1244, i hteo bih da naglasim šta je generalni sekretar NATO rekao, da svaka nacija ima suverenitet da bira svoje bezbednosne aranžmane. NATO i Srbija su bliski partneri, Srbija ima dobre relacije sa NATO i ovo nema nikakav uticaj na misiju Kfora.

Kako regujete na zahteve srpske zajednice da Kfor patrolira u njihovim krajevima jer nemaju poverenja u Kosovsku policiju?

Ok, hajde da napravimo korak nazad. Kosovska policija trenutno može da dejstvuje po celom Kosovu, i iz mog iskustva dobro su se izborili sa poslednjih nekoliko protesta koje smo imali u Prištini. Uveren sam da će Kosovska policija moći da se izbori sa svim tenzijama širom Kosova. Sve bezbednosne strukture na Kosovu operišu po principu prvog, drugog i trećeg odgovora, prvi koji odgovara je Kosovska policija i Kosovska granična policija. Potpuno smo svesni situcije i konstantno pratimo sve događaje ne samo na severu, nego širom Kosova.

Postoji li mogućnost ratnih sukoba na severu Kosova? 

Ponavljam, trenutno na osnovu informacija ne vidimo nikakve promene na Kosovu, nema indikatora da se nešto promenilo oko bezbednosne situacije i to mogu da vam kažem. Postoji čvrsto prisustvo trupa Kfora na severu, i ne vidimo promenu situacije.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here