Misija Kfor će postupati u skladu sa mandatom u slučaju nereda na severu Kosova i neće dozvoliti barikade na putevima koje onemogućavaju slobodu kretanja, najavio je Komandant Kfora, general major Ferenc Kajari.

On je rekao za RTK da ako se naprave barikade, onemogućeno je slobodno kretanje, a ako se ne postigne dogovor, doći će se do trenutka kada će Kfor morati da deluje da bi omogućio slobodu kretanja.

Ova misija je, kako kaže za “Vesti”, direktor Doma kulture Gračanica Živojin Rakočević, došla da zaštiti Albance, a Srbe su ostavili na milost i nemilost albanskim ekstremistima.

– Nikada do kraja nisu prihvatili činjenicu da treba redefinisati osnovni cilj misije i zaštititi živote Srba i njihovo nasleđe. Uprkos svemu Kfor je misija koja bi trebalo da svojom masivnošću i vidljivošću makar odvrati ekstremiste od haosa. U slučaju barikada na severu Kosova izgleda kao da je Kfor preuzeo ulogu kosovske policije, a to se odavno nije dogodilo – zaključio je Rakočević.

Srbi ostavljeni na milost i nemilost: Živojin Rakočević

Srbija je, kako podseća u izjavi za “Vesti” penzionisani potpukovnik Kontraobaveštajne službe Ljuban Karan, od Kfora tražila da vrši mandat i obezbedi bezbednost svima.

– Ono što Kforu od početka nedostaje, to je preventiva. Njihove jedinice bi trebalo da se bave i obaveštajno-izviđačkim radom kako bi ova misija bila informisana o svemu što se sprema na KiM. Prvenstveno o terorističkim i i nasilnim akcijama Prištine – kaže on za “Vesti”.

Naš sagovornik smatra da ta misija ne deluje preventivno, ali očekuje da to počne pod pritiskom srpske diplomatije.

Srbima na KiM, jedino preostaju neposlušnost i barikade. Prištinska paravojska je obučena i naoružana kao najsavremenija vojska i učestvuje u svim vojnim vežbama NATO – ukazuje Karan uz napomenu da je taj vojni savez priznaje kao vojsku u vežbama, a kad im to ne odgovara, nazovu ih policijom.

– Komandat Kfora kaže da su izašli na teren da spreče barikade, a prevara je kad kaže da bi obezbedili slobodu kretanja, jer Priština to Srbima ne dozvoljava, ne daje im da koriste lična dokumenta i tablice na automobilima, a oduzima im i vozila. Kakva je bez toga sloboda? – pita Karan koji smatra da je Kfor direktno u službi prljavih namera političkih predstavnika u Prištini.

Kfor je, prema rečima Kajarija, pojačao prisustvo na severu Kosova i uspostavio osmatračnice i tehničke punktove širom prostora.

– Pojačali smo patrolnu aktivnost u celom regionu. Ove mere se preduzimaju kako bi bili spremni za svaki incident i radi veće bezbednosti. Ako bude tenzija, postupićemo po mandatu – kaže on.

Založio se za politički dogovor i naveo je da Rezolucija SB UN 1244 daje dva zadatka Kforu, koje je nazvao glavnim zadacima.

– Očuvati okruženje sigurnim i red na Kosovu i sačuvati slobodu kretanja za sve građane – rekao je Kajari.

Eskobar bez komentara

Vjosa Osmani tzv. kosovska predsednica je posle sastanka sa izaslanikom SAD Gabrijelom Eskobarom, ocenila da je Priština bila konstruktivna u dijalogu, a “odluke u skladu sa Briselskim sporazumom o slobodi kretanja”. Priština je, kaže, u stalnoj komunikaciji i koordinaciji sa međunarodnim partnerima.

Eskobar je odbio i da da izjavu novinarima posle sastanka.

Miroslav Lajčak i Eskobar su se juče sastali sa predstavnicima Srba, a u Zvečanu zasedali odbornici skupština četiri opštine na severu, a sastali su se posle najave da srpski predstavnici mogu da krenu u napuštanje kosovskih institucija ako ne dođe do kompromisa.

Nema rata

Kajari je ocenio da se bezbednosna situacija na severu Kosova smirila posle nedavnih događaja, i rekao da očekuje da će pregovori, koji su u toku, rezultirati dogovorom. On je upitan za “potencijalni rizik od rata” odgovorio da je najjednostavniji odgovor, ne.

– Mislim da rat nije relevantno pitanje. Kfor nije video nikakve naznake takvog događaja. U ovom delu nema opasnosti od rata, tu su NATO i Kfor – istakao je Kajari.

Bez srpskih tablica

Premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti je kazao da KS registarke tablice neće biti vraćene u upotrebu. U prvom obraćanju posle Brisela, optužio je Beograd da nije zainteresovan za punu normalizaciju, već u postepenim koracima, da ne želi normalizaciju odnosa i da “podriva nacionalnu i regionalnu bezbednost”.

– Cilj tih pretnji je da nepravedno stvore superiornost u pregovorima preteći EU, SAD ili Ujedinjenom Kraljevstvu tenzijama – kazao je on.