KFOR započeo vojnu vežbu na Kosovu

0

"Ova vežba nije odgovor, niti priprema za bilo kakvu postojeću ili očekivanu situaciju na Kosovu. Njen cilj je da omogući NATO snagama da održe visok stepen gotovosti i da budu spremne za brzo razmeštanje kao odgovor na bilo koji scenario", saopštio je KFOR.

U saopšetenju se dodaje da poput vežbi izvedenih u proteklih nekoliko godina i ova "šalje jasnu poruku da NATO ostaje posvećen miru i stabilnosti u regionu Balkana".

 

Nemačko-austijski bataljon operativnih rezervnih snaga (ORF) iz sastava NATO, koji ima više od 600 vojnika, nalazi se u fazi treninga i vežbi. Taj bataljon će u sredu imati trening sa helikopterima u Novom Selu kod Vučitrna, na severu Kosova. ORF čine nemački vojnici iz "pešadijskog bataljona 292", a pojačan je austrijskim 13. mehanizovanim pešadijskim bataljonom.

Početkom meseca 300 vojnika je sa vozilima stacionirano u Novom Selu u francuskom kampu Multinacionalnih taktičkih snaga "Sever" i tu će ostati do 8. novembra.

Poput ostalih jedinica u sastavu Kfora, ova četa će obavljati zadatke na očuvanju sigurnog i bezbednog okruženja, garantovanju slobode kretanja i delovati kao podrška Kosovskoj policiji i Misiji Evropske unije za vladavinu prava u pokrajini (Euleks), navedeno je u saopštenju KFOR-a.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here