Kićanović: Klinci će nas prevazići

0

’’Čak ni ja to nisam očekivao… Šalim se, naravno. Stvarno je uspeh neverovatan i, kako neki kažu, istorijski. Pogotovo zato što je reč o mladoj ekipi pred kojom je sjajna budućnost. Ovo što su uradili je zaista ravno podvigu. Svima sam čestitao, a najpre selektoru Dušanu Ivkoviću, jer je njegova zasluga nemerljiva’’, naglasio je popularni Kića, čija je generacija iz 1973. donela tadašnjoj Jugoslaviji prvo evropsko zlato.

 

Taj uspeh ostvaren je u Barseloni, kada je savladana Španija. Bila je to reprezentacije pod vođstvom selektora Mirka Novosela, za koju su, osim Kiće i Zorana – Moke Slavnića, igrali još i Krešimir Ćosić, Dražen – Praja Dalipagić, Vinko Jelovac, Željko Jerkov…

 

Kićanović smatra da je teško porediti te reprezentacije sa sadašnjim selekcijama.

 

’’Sada je vreme interneta i mobilnih telefona, a toga nije bilo tada. Nije bilo ni "trojki". Svaka generacija nosi svoje, drugi je način igre. Meni je drago što su se i ovi naši klinci upisali u istoriju. Mislim da neće na ovome stati’’, rekao je Kićanović.

 

Legendarni košgeter kaže da je i tada u nacionalnom timu vladala odlična atmosfera, o čemu svedoči i podatak da se sa nekadašnjim saigračima Prajom i Mokom skoro redovno viđa.

 

’’Viđamo se koliko god nam obaveze dozvoljavaju, a u stalnom smo u kontaktu. U poslednje vreme druženje je malo ređe, pošto sam ja na Zlatiboru, mada smo i dalje u odličnim odnosima. Ne igramo basket, ali i ja sam delimično kriv zbog toga, jer otkako sam završio karijeru nisam više stao pod obruče, čak ni rekreativno’’, kazao je on.

 

Kićanović smatra da će uspesi mladih košarkaša, koji u prethodnom periodu harali na evropskim i svetskim prvenstvima, u budućnosti dobiti na vrednosti i u seniorskoj konkurenciji.

 

’’Vrlo je bitan uspeh ove ekipe u Poljskoj, pošto to zapravo znači da rezultati koje su postigle mlađe generacije počinju da budu vidljivi i u seniorskoj selekciji. Ovaj podvig na EP je baš dobro "legao" srpskoj košarci, posle toliko neuspešnih godina i nadam se da će sve krenuti uzlaznom putanjom i da će se Srbija vratiti na put starog uspeha. Svi mi imamo veliko poverenje u selektora Ivkovića da ove nove klince vodi pravim putem’’, istakla je legenda srpske košarke.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here