Kijev krši dogovor o prekidu vatre

0

Ne poštuju primirje: Kijevska brigada Azov
 

Najmanje 11 osoba povređeno je preksinoć u eksploziji bombe postavljene u jednom baru u centru Harkova, navela je policija i dodala da su dve povređene osobe u teškom stanju.

 

Putin i Obama na pet minuta u Pekingu

Predsednici Rusije i SAD Vladimir Putin i Barak Obama razgovarali su juče na marginama samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje u Pekingu. Ruski mediji navode da tema razgovora, koji je trajao ne manje od pet minuta, zasad nije poznata, ali da je pretpostavka da su razmenili stavove povodom ukrajinske krize. Putin i Obama sastali su se u olimpijskom kompleksu "Vodena kocka", a prema izveštajima sa lica mesta, američki predsednik je prvi prišao da se pozdravi dok su čekali na grupno fotografisanje učesnika.

Šef bara Mihajlo Ozerov ocenio je da je reč o "terorističkom činu" jer ta ustanova prikuplja novac za ukrajinske vojnike koji se bore protiv proruskih pobunjenika u susednim regionima Donjecka i Luganska.

U Harkovu, nekada glavnom gradu Ukrajine i velikom industrijskom i kulturnom centru na istoku zemlje, održane su prošlog proleća demonstracije pobunjenika, ali su bile kratkog daha.

U štabu Donjecke narodne republike juče su saopštili da su ukrajinske snage bezbednosti samo u noći između nedelje i ponedeljka čak 38 puta prekršile dogovor o prekidu vatre. U napadima je ranjeno šestoro civila i jedan ustanik, a pričinjena i veća materijalna šteta. Prema podacima UN, do 31. oktobra u ukrajinskom konfliktu poginulo je preko 4.000 ljudi, a više od 9.000 je ranjeno.

Predsednik Vrhovne rade Ukrajine Aleksandar Turčinov je odbio da potpiše zakon o amnestiji članova ustaničkog pokreta samoproglašenih republika u Donbasu. Amnestija učesnika konflikta u Donbasu je bila jedna od glavnih tačaka dogovora postignutih u Minsku, a koje su potpisali učesnici Kontakt grupe 5. septembra.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here