EPA/Stanislav Kozliuk
Ukrajinski vojnici u Hersonskoj oblasti

Ukrajinska vojska je ukinula dozvole za rad nekim medijima u ratnom području, jer su izveštavali o situaciji u Hersonu uprkos zabrani, saopštilo je Ministarstvo odbrane Ukrajine.

“Nedavno su neki predstavnici medija, ignorišući zabranu i upozorenja, bez saglasnosti vojnih komandanata i službi za odnose s javnošću, vršili informativne aktivnosti u Hersonu pre stabilizacije situacije. Takve akcije predstavljaju grubo kršenje naredbe vrhovnog komandanta”, navodi se u izveštaju.

Dodaje se da je nekim predstavnicima medija, koji su narušili pravila rada u oblastima ratnih dejstava, ukinuta dozvola za rad, a njihove novinarske legitimacije više nisu važeće.

Administracija ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog je 12. novembra najavila da u Hersonu počinje da radi kijevska vlast. Kasnije je predstavnik administracije, koga je Kijev imenovao, na Telegramu napisao da se Hersonu uvodi policijski čas od 17.00 do 08.00 ujutro, kao i da je plan da se ograniči ulazak i izlazak iz grada.

Sredinom oktobra su ruske vlasti donele odluku da isele stanovnike koji žive u četiri opštine na desnoj obali Dnjepra duboko u Hersonsku oblast i druge subjekte Rusije zbog neprestanih ukrajinskih granatiranja, rizika od poplava u slučaju udara na branu hidroelektrane Kahovo, kao i mogućnosti da se izoluju grupe oružanih snaga Rusije na levoj obali Dnjepra.

Kako je rekao komandant združenih snaga, general Sergej Surovikin, situacija je u Hersonu opasna za život civila. Početkom novembra je sa desne obale Dnjepra evakuisano 115.000 ljudi. Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu je usaglasio da se počne sa premeštanjem trupa na levu obalu i organizuje linija odbrane oružanih snaga Rusije preko Dnjepra.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here