EPA/Georgi Licovski
Herbert Kikl

Šef poslaničkog kluba Slobodarske partije Austrije (FPO) i bivši ministar unutrašnjih poslova Herbert Kikl optužio je njegovog naslednika Karla Nehamera za pogrešno informisanje javnosti u vezi napadača koji je izvšio smrtonosni teroristički napad u Beču.

Kikl tvrdi da su napadač i njegovo okruženje bili pod nadzorom Službe za borbu protiv terorizma (BVT).

-Postavlja se pitanje zašto BVT nije odavno delovao. Mislim da je atentat mogao da bude sprečen – kazao je on na konferenciji za štampu.

Ukazao je da ima informacija da je napadač posle prevremenog puštanja na slobodu iz zatvora pa sve do napada bio pod nadzorom BVT.

Kikl je, s tim u vezi, pomenuo dve tajne operacije „ANSA“ i „ZULU“.

-Prva je počela početkom ove godine i tiče se nadziranja islamističke scene u Beču, uključujući i napadača, a druga se ticala islamističke grupe u Sankt Peltenu, gde je bilo, odmah posle ovog napada, i policijska akcija pretresa stanova – naglasio je on.

Kikl je postavio pitanje što, na osnovu prikupljenih informacija, nije ponovo zatvoren, jer je bio na uslovnoj slobodi, a pokazalo se da nije bilo deradikalizacija.

Kikl dalje uočava „izdaju“ u redovima BVT, jer je dan nakon atentata bila planirana velika operacija „Ramzes“, koja je predviđala pretres brojnih stanova islamista, što je, tvrdi, bio i razlog zbog kojeg se napadač odlučio da sprovede teroristički napad u ponedeljak.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here