Youtube/FPÖ TV
Herbert Kikl

Generalni sekretar Slobodarske partije Austrije (FPO) Herbert Kikl ocenio je da bi, nakon istupanja Velike Britanije iz EU, nemački trebalo da bude vodeći radni jezik u Uniji.

Kikl je poručio da bi nakon Bregzita EU trebalo da se razmisli o novom poretku radnih jezika.

– Trenutno je engleski najvažniji radni jezik (u EU). Francuski i nemački su formalno izjednačeni, ali u realnosti se ne koriste toliko, kako u usmenim pregovorima, tako ni u pisanim dokumentima – rekao je Kikl.

On je ukazao da posle Bregzita, svega jedan odsto građana EU ima engleski kao maternji jezik – građani Irske i Malte.

– Za mene je zbog toga logično da se nemački jezik postavi na najmanje isti nivo korišćenja u pregovorima i dokumentima EU kao što je to engleski. Nakon prelaznog rešenja za Bregzit, na osnovu zastupljenosti maternjih jezika, nemački bi trebalo da zauzme vodeću ulogu u porodici radnih jezika EU – zatražio je Kikl.

1 COMMENT

  1. E pa ja predlažem da vodeći jezik sad kad je VB napustila EU vodeći jezik bude jedne od najmladjih,najdemokratskijih,najnadnacionalnih država.Na pr.hrvatski.To mu dodje skoro isto:hrvatski-nemački,pa oni se jako dodro razumeju a i raumeli su se i u nedavnoj prošlosti.Pa tako će i ostale članice razumeti o čemu je zapravore:o povratku fa,šista najgore vrste ponovo na scenu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here