KiM: Domovi zdravlja puni rođaka, pare od porodilja išle za fudbalere

0

Rođak i fudbaler, unosne "funkcije" na Kosovu od 2000. do 2012. godine

 

– Mimo zakona, direktor je u ovu zdravstvenu ustanovu primio svog bratanca Bojana Stefanovića kao radnika obezbeđenja, a potom i na nepostojeće radno mesto savetnika direktora za ekonomska pitanja. Pored imenovanog po principu “ti meni ja tebi“, direktor je nezakonito u radni odnos primio i ćerku direktora Doma zdravlja Kosovo Polje dr Jordana Petrovića, Tijanu Petrović koja se ne pojavljuje na poslu, već je redovni student Medicinskog fakulteta Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici.

Direktor je u radni odnos primio i svog bratanca Vanju Stefanovića, snaju Miljanu Jovanović, Draganu Rašić, suprugu direktora RFZO u Gračanici, Ivanu Vasić, suprugu predsednika opštinskog odbora DS Kosovo Polje, Dejana Nedeljkovića, dok je snaju njegove supruge dr Mirjanu Milosavljević postavio za šefa ambulante u Lipljanu. Sva ova lica se ne pojavljuju na poslu, ne izvršavaju svoje radne obaveze, a uredno primaju lične dohotke, navodi Anketni odbor u izveštaju Skupštini Srbije.

Čak 60 spremačica

U dokumentu se navodi da u je ovoj zdravstvenoj ustanovi je 390 zaposlenih, od čega je 176 nemedicinskog osoblja, od toga 60 spremačica.
 

Predlog za smenu

Anketni odbor predlaže smenu v.d. direktora Doma zdravlja u Donjoj Gušterici dr Bogoljuba Stefanovića zbog grubih zloupotreba i propusta u radu i pokretanje istražnog postupka radi utvrđivanja njegove krivične odgovornosti, piše u izveštaju Anketnog odbora Skupštine Srbije o trošenju novca iz budžeta na KiM od 2000. do 2012. godine.

– Po izjavama zaposlenih, 43 radnika ovog Doma zdravlja se uopšte ne pojavljuju na poslu i ne obavljaju svoje radne zadatke, a redovno primaju lične dohotke. Na osnovu neisplaćenih ličnih dohodaka, radnici su tužili Dom zdravlja, uz prethodnu uplatu na ime “sudskih troškova“ po 50 evra šefu obezbeđenja ove ustanove Momčilu Laziću. Navedene krivične prijave su zbog činjenice da je supruga referenta za suzbijanje privrednog kriminala nadležne Policijske uprave u Niškoj Banji Siniše Mitrovića, radnica Doma zdravlja Donja Gušterica radno angažovana u Nišu, kao i činjenice da je bratanica predsednika suda u Kosovskoj Mitrovici Nikolić Silvana kao lekar i neugovoreni radnik angažovana u ovom Domu zdravlja, redovno odbacivane. S obzirom da je stalno nastanjen u Beogradu i činjenice da su pripadnici KPS-a, zbog saobraćajnog prekršaja, zaplenili službeni auto ovog Doma zdravlja, direktor za odlazak i povratak na posao i vikendom za prevoz koristi vozilo hitne pomoći Doma zdravlja, piše u izveštaju Anketog odbora.

– Zbog propusta u radu i neažuriranja spiskova radnika sa nadležnom filijalom RFZO, za devet lica koja više ne rade u ovoj ustanovi i dalje se na ime isplate ličnih dohodaka prebacuju sredstva. Za 12 radnika je rešenjem nezakonito utvrđen veći koeficijent za isplatu, dok je jednog radnika utvrđeno da ima dva ugovora o radu, odnosno da je promena radnog mesta nije obavljena kako je propisano Zakona o radu. U pravnoj službi je dato usmeno obrazloženje da je “direktor insistirao da mu se dostave blanko ugovori kojima je kasnije izvršena promena radnog mesta“, navodi Anektni odbor.

Novac za porodilje u druge namene

– Kontrolom je utvrđeno da su sredstva DZ Donja Gušterica preneta na ime naknada zarada porodiljama u iznosu od 57.355.291,00 dinara do 31. decembra 2010. godine utrošena u ukupnom iznosu od 34.820.600,00 dinara za različite namene. Najveći deo sredstava je utrošen za izmirivanje obaveza prema dobavljačima za energente, za medicinski laboratorijski materijal, medicinsku laboratorijsku opremu, lekove na recept, za troškove zakupa imovine i prostora, tekuće troškove zaposlenih (stipendija) kao i za sponzorstvo fudbalskog kluba, piše u izveštaju Anketni odbor.

 

Grube zloupotrebe

– Trebovanje sredstava za isplatu naknada zaradama porodiljama i od filijale RFZO Gračanica i od opštine Lipljan predstavlja grubu zloupotrebu. Samo u 2012. godini DZ Donja Gušterica je po ovom osnovu isplaćeno 12.713.529,00 dinara. Okvirni iznosi nenamenski utrošenih budžetskih sredstava (po osnovu uočenih nepravilnosti) u ovoj zdravstvenoj ustanovi su za nepravilnu primenu koeficijenta o platama 2.277.579,69 dinara, za isplatu neugovorenih radnika u iznosu od 20.592.634,00 dinara a za nezakonitu isplatu prekovremenog rada u iznosu od 2.651.607,47 dinara – piše u izveštaju Anketnog odbora.

Kako se navodi, “utvrđeno je da su sredstva preneta od Sindikata za zdravstvenu i socijalnu zaštitu opštine Lipljan na račun Doma zdravlja u 2011. godini na ime isplate naknada porodiljama u iznosu do 11.494.498,00 dinara nenamenski utrošena za investiranje i izgradnju novog objekta za koji ne postoji nikakva validna dokumentacija, a iznos od 1.366.014,00 dinara je utrošen za otpremnine“.

Za Dom Zdravlja 361.920,76 evra

– Anketni odbor je ustanovio grube propuste i zloupotrebe u trošenju finansijskih sredstava namenjenih za refundaciju naknada porodiljama, a utrošenih za izgradnju novog objekta Doma zdravlja u Donjoj Gušterici. Indikativno je da je izvođač radova na ovom projektu firma d. o. o. “Gora-Farm“ iz Prizrena, koja je u dužem periodu bila i snabdevač Doma zdravlja sa sanitetskim i medicinskim materijalom i lekovima, u kojoj je Dom zdravlja u kratkom periodu po različito ispostavljenim cenama isplaćivao usluge. Vrednost ove investicije, finansirane od DZ Donja Gušterica iznosi 37.558.096,45 dinara ili 361.920,76 evra. Ugovor o stručnom nadzoru zaključen je pet meseci nakon otpočinjanja radova. Neposrednim uvidom ustanovljeno je da radovi na objektu nisu okončani i da završen u procentu od 60 odsto, piše u izveštaju.
 

Kako su "patriote" ojadile Srbe sa Kosova

1. Zemljotres na Kosovu, prilika za mutivode

2. Nekretnine na Kosovu kupovali kao da su od zlata

3. Plate doktorima kao da su tajkuni

– Evidentno je, dodaje se, da su pojedinačne cene i količine izvedenih radova znatno uvećane, tako da se može izvesti zaključak da je od ukupne vrednosti do sada izvedenih radova u iznosu od 360.000 evra, više plaćeno za oko 120.000 evra. Brojne predstavke zaposlenih u ovom zdravstvenom centru, koje se odnose na zloupotrebe i nezakonito ponašanje direktora dr Bogoljuba Stefanovića, upućene Ministarstvu za Kosovo i Metohiju, prema izjavama istih, nisu uzete u razmatranje zbog bliskosti direktora sa bivšim načelnikom Kosovskog upravnog okruga Goranom Arsićem, inače kumom nekadašnjeg ministra Gorana Bogdanovića, a preko direktora Doma zdravlja u Kosovom Polju Jordana Petrovića i sa sadašnjim sekretarom Vlade Republike Srbije Veljkom Odalovićem, tvrdi Anketni odbor.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here