EPA/ KCNA
Kim Džong Un

Iako su severnokorejski mediji danas prekinuli tronedeljno ćutanje kada je reč o javnim aktivnostima lidera te zemlje Kima Džong Una i dalje nema nagoveštaja o tome gde se on nalazio dok se čitav svet bavio spekulacijama o njegovom zdravstvenom stanju i mestu boravka, kao i zašto je toliko dugo bio odsutan iz javnosti.

Umesto toga, državni mediji su samo izvestili o njegovoj poseti jednoj fabrici fosfatnog đubriva nedaleko od Pjongjanga, tokom koje je okružen saradnicima delovao opušteno i samouvereno, uz osmeh na licu.

Kako navodi Rojters, ovo je trebalo da predstavlja poruku javnosti da u situaciji u kojoj siromašnu Severnu Koreju ugrožavaju i međunarodne sankcije i pandemija koronavirusa Kim kao vrhovni lider kontroliše napore ka jačanju privrede zemlje i obezbeđivanju sigurnog snabdevanja hranom.

Inostrani posmatrači veruju da je fabrika đubriva zapravo deo tajnog severnokorejskog nuklearnog programa, budući da uranijum predstavlja jedan od mogućih nusproizvoda proizvodnje fosfatnog đubriva i da, kako navode, postoje jaki dokazi da se fabrika bavi upravo ekstrakcijom uranijuma koji se koristi za nuklearno oružje.

Zbog svog programa razvoja nuklearnog naoružanja i projektila Severna Koreja nalazi se pod međunarodnim embargom.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here