KiM: Specijalno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Srbina zbog pozivanja na terorizam

Kosovo Online
1
A. Čukić
Kosovska policija (Foto: Arhiva)

Specijalno tužilaštvo tzv. Kosova podiglo je optužnicu pred Osnovnim sudom u Prištini protiv okrivljenog S.A., zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivična dela „Priprema terorističkih ili krivičnih dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Republike Kosovo“, „Prevara“ i „Neovlašćeno posedovanje, kontrola ili posedovanje oružja“, prenosi Koha.net.

„Okrivljeni S.A je 12.07.2018. godine, iz Pošte Srbije u severnom delu Mitrovice, uputio paket oštećenom R.R., u kome je stavio pištolj „CZ Vzor 50“ 7,65 mm., čehoslovačka proizvodnja, serijski nenumerisan, okvir, šest komada metaka, 11 ampula tramadola, 5 ampula trodon, 18 pakovanja tableta bensedina i srpski pamflet formata A4 sa logotipom „Vrhovna komanda Oslobodilačke Vojske Kosova i Metohije“, čijim se sadržajem obraćao oštećenin i drugim građanima srpske nacionalnosti, kao što su M.R., B.P., S.P., M.N., M.P. i D.P., da uzmu oružje iz raznih skladišta u Mitrovici, kako bi izvršili napade i upotrebili fizičko nasilje nad srpskim građanima, kako bi optužili Albance pred međunarodnom zajednicom“, navodi se u saopštenju Specijalnog tužilaštva.

Ovim radnjama okrivljeni je počinio krivično delo „Priprema terorističkih dela ili krivičnih dela protiv ustavnog poretka i bezbednosti Republike Kosovo“, člana 144. stav 3. KZKK.

Tužilaštvo izveštava da je optuženi S.A., od 2017. godine u kontinuitetu, obmanjivao mnoge građane, iznoseći neistinite činjenice kako bi protivpravno stekao materijalnu korist, iskoristio situaciju od nekih građana srpske nacionalnosti predstavljajući se kao visoki funkcioner Ministarstva zdravlja u Srbiji i kao predstavnik organizacije za pacijente sa dijabetesom i primao je razne količine novca sa obećanjem da će ih zaposliti.

Oštećenom R.R., u iznosu od 7.000 evra, oštećenom S.R. u iznosu od 2.000 evra, a oštećenom M.R. u iznosu od 5.000 evra, i mnogim drugima zatražio je novac za zaposlenje, ali zbog iznosa to nisu mogli da mu daju.

Ovim radnjama okrivljeni S.A. počinio je delo „Prevara“ iz člana 335. stav 2. u vezi sa stavom 1. KZKK.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here