Kina 2010. godine druga ekonomija sveta?

0

Kina bi mogla već ove godine da pretekne Japan
 

 

"Sada smatram da do toga može doći ranije (pre 2011), možda već sredinom 2010", izjavio je O’Nil nemačkom listu "Velt am Zontag" i dodao da prognozira da će kineska ekonomija utrostručiti rast do 2020. zahvaljujući godišnjem povećanju bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 8,3 odsto, preneo je Rojters.

 

"Glavna novost u poslekriznoj svetskoj ekonomiji je da Kina uvozi", istakao je on i upozorio da to, međutim, znači da će se problemi u Evropi produbljivati. "Nemačka će, kao i ranije, izvoziti previše i trošiti premalo", ukazao je O’Nil.

 

On je dodao da će evro ostati slab i dostići 1,35 dolara do kraja 2010, bez obzira na to što, po njegovom mišljenju, američke Federalne rezerve neće povećavati svoju ključnu kamatnu stopu tokom sledeće dve godine. Ekonomista kineskog državnog Centra za istraživanje razvoja Džang Lićun prognozirao je da će kineski BDP ove godine porasti 9,5 odsto, podstaknut jakom domaćom tražnjom i korporativnim investicijama.

 

On je u članku, objavljenom danas u vladinom časopisu "Čajna sekjuritiz", procenio da postoje samo mali izgledi za ozbiljan inflatorni pritisak u Kini tokom ove godine i dodao da će indeks potrošačkih cena u 2010. porasti najviše tri odsto.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here