Kina: “Gugl” mora da poštuje zakon ili da trpi posledice

0

"Ako želite da uradite nešto protivno kineskom zakonu i propisima, niste prijateljski raspoloženi, neodgovorni ste i moraćete da trpite posledice", izjavio je Li na marginama godišnjeg zasedanja Svekineskog narodnog kongresa, koji u toj zemlji obavlja ulogu parlamenta, prenela je agencija AP.
 

Taj najviši kineski zvaničnik kada je u pitanju informatika nije izneo detalje o razgovorima Pekinga sa "Guglom" povodom najave najvećeg svetskog internet pretraživača iz januara da planira prestanak poštovanja kineskih propisa o cenzuri Interneta i da će možda ugasiti svoj kineski sajt.
 

Teško do kompromisa između Kine i "Gugla"

"Na njima je da odluče da li će otići ili ne. Ali ako odu, kinesko internet tržište će ipak nastaviti da se razvija", istakao je Li.
 

Kina ima najveći broj korisnika Interneta na svetu – 384 miliona. Američka kompanija "Gugl" ima udeo na kineskom tržištu pretraživača od 35 odsto, a lokalni rival "Baidu" od 60 odsto. Kineski korisnici "Gugla" i čak neki tamošnji državni mediji su upozorili da bi odlazak tako velike kompanije mogao da ugrozi razvoj interneta u zemlji.
 

Zvanični Peking podstiče upotrebu interneta u edukativne i poslovne svrhe, ali pokušava da blokira pristup sadržajima koji se smatraju subverzivnim ili pornografskim, uključujući strane sajtove koje vode aktivisti za ljudska prava i demokratiju, navela je američka agencija.
 

Li je insistirao da vlada mora da cenzuriše sadržaje na Internetu kako bi zaštitila interese zemlje i njenih stanovnika.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here