EPA/Ju Peng

Bivši zamenik kineskog ministra policije Sun Lijun osuđen je danas na smrt sa dvogodišnjim periodom odlaganja prema optužnici za manipulacije na tržištu akcija, primanje mita i ostala krivična dela, javila je državna televizija.

Sun je još jedan u seriji bivših visokih zvaničnika koji su osuđeni u maratonskoj akciji protiv korupcije koja je pokrenuta kada je predsednik Si Đinping došao na vlast krajem 2012. godine, za koju neki smatraju da je politički motivisana.

Najnovije presude izrečene su uoči sastanka vladajuće Komunističke partije sledećeg meseca, na kojem se očekuje da će Si dodeliti sebi treći petogodišnji liderski mandat, preneo je AP.

Sun je osuđen pred sudom u severoistočnom gradu Čangčun zbog primanja mita od 646 miliona juana (91 milion dolara), navodi kineska televizija.

On je bio optužen da je sa svog zvaničnog položaja manipulisao trgovanjem akcijama 2018. godine da bi pomogao jednom trgovcu da izbegne gubitke. U optužnici je rečeno da je, pored toga, prodavao radna mesta i napustio svoju poziciju tokom pandemije Covid-19.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here