EPA/Wu Hong

Američka vlada nije pružila objašnjenje svetskoj zajednici u slučaju bivšeg radnika američke Agencije za nacionalnu bezbednost Edvarda Snoudena i njegovih otkrića o globalnom nadzoru Vašingtona, rekao je danas novinarima portparol kineskog Ministarstva odbrane Vu Ćian.

Govoreći o sajber bezbednosti, Chian je ocenio da su Sjedinjene Američke Države narušile sopstvenu sliku, jer i dalje duguju objašnjenja globalnoj zajednici o slučaju Snouden i njegovim otkrićima opsežnog hakovanja poverljivih podataka i sajber napada na druge države, preneo je TASS.

– U isto vreme, SAD nastavljaju da pokazuju prstom na druge zemlje koje ne poštuju zakone – pojasnio je portparol.

Prema njegovim rečima, američki budžet za odbranu 2020. godine iznosiće 738 milijardi dolara ili više od 40 odsto globalnih rashoda je namenjeno upravo tom sektoru.

U skladu s tim, izjave američkih zvaničnika o vojnoj pretnji koju predstavlja Kina su neutemeljene, primetio je Ćian.

– Tokom proteklih godina, SAD su ratovale širom sveta, kršeći suverenitet drugih zemalja, ostavljajući ih u pepelu – rekao je portparol kineskog Ministarstva odbrane i dodao da je osim toga ogroman broj nevinih ljudi ubijen i ranjen, a mnogi od njih izgubili su domove i pretvoreni su u izbeglice.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here