pixabay.com

Kina je lansirala raketu „Long mars 2D“ sa Svemirskom naprednom solarnom opservatorijom (ASO-S), koja će proučavati Sunce i njegove fenomene. Opservatorija je već uspešno postavljena u Zemljinu orbitu.

Opservatorija je sa severozapada zemlje lansirana u unapred definisanu orbitu preko raketnog lansera „Jiukuan satelit launč center Long Mars 2D“.

Ovo je prvi kineski uređaj velikih razmera za proučavanje Sunca, a omogućiće slikanje i proučavanje naše najbliže zvezde tokom perioda intenzivne solarne aktivnosti koja će dostići vrhunac 2025. godine, prenose kineski mediji. ASO-S će se takođe koristiti za proučavanje solarnih baklji i izbacivanja koronalne mase, zajedno sa jakim zračenjem i složenim magnetnim poljima.

Teleskop je nazvan „Kuafu 1“, u čast džina iz kineske mitologije koji je jurio Sunce. Uređaj radi na 720 km iznad Zemlje, težak je 859 kg, opremljen je sa tri korisna tereta i konfigurisan da radi više od četiri godine.

Satelit će generisati do 500 gigabajta podataka dnevno, a sve ove naučne informacije i softver biće dostupni korisnicima širom sveta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here