commons.wikimedia/Stuinzuri

Kineski narod, kao ni srpski, nikada neće zaboraviti NATO bombardovanje kineske Ambasade u Jugoslaviji 1999. godine, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Kine, koje se nada da će se SAD i NATO pokajati za zločine počinjene u to vreme i prestati da vrše pritisak i prinudu protiv suverenih država.

NATO agresija na Saveznu Republiku Jugoslaviju počela je 24. marta 1999. godine, a 7. maja iste godine u bombardovanju je pogođena kineska ambasada u Beogradu.

“Vojska NATO na čelu sa SAD pre 23 godine ozbiljno je prekršila relevantne međunarodne konvencije i osnovne norme međunarodnih odnosa, drsko zaobišla Savet bezbednosti UN i 78 dana bombardovala suverenu državu Jugoslaviju, što je dovelo do smrti hiljada nevinih civila, uključujući tri kineska novinara”, saopštilo je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova navodi da je NATO bombardovanje kineske Ambasade nanelo ozbiljnu štetu odnosima SAD i Kine.

“Više od 20 godina, NATO, kao proizvod Hladnog rata, ne samo da ga istorija nije sahranila, već nastavlja da podgreva situaciju kao instrument pojedinačnih zemalja u njihovoj potrazi za hegemonijom, nanoseći ozbiljnu štetu i ugrožavajući svetsku bezbjednost i stabilnost, kao i međunarodnu pravdu i nepristrasnost”, istakli su iz Ministarstva.

Peking smatra da “međunarodna zajednica treba da bude krajnje budna i da se tome odlučno suprotstavi”.

Kina, kako ističu, daje doprinos očuvanju mira i razvoja širom sveta, i napominju da “ni kineski narod, ni srpski narod, ni međunarodna zajednica neće zaboraviti varvarski čin agresije NATO”.

“Sećati se istorije, čuvati mir i ne dozvoliti da se ovaj deo istorije ponovi je najbolji način da se obeleži ovaj dan. Nadamo se da će se SAD i NATO zaista pokajati za zločine koje su počinili u to vreme, potpuno napustiti hladnoratovski mentalitet i prestati da vrše pritisak i prinudu protiv suverenih država”, navodi se u saopštenju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here