pixabay.com

Najveća kineska naftna kompanija „CNPC“ odlučila je da prekine sa kupovinom venecuelanske nafte, zbog pooštravanja američkih sankcija protiv Venecuele, javlja „Blumberg“, pozivajući se na neimenovane izvore.

Prema podacima agencije, kineski „CNPC“ je odustao od kupovine pet miliona barela nafte, kao i od planiranog utovara sirovina za ovaj mesec.

Ovo je prvi put u poslednjih deset godina da Peking prekida da kupuje venecuelansku naftu, javlja „Blumberg“. Ona je do sada uvozila 339 hiljada barela nafte dnevno iz Venecuele. Međutim, ovaj slučaj ne znači da su Kina i Venecuela u potpunosti raskinuli ugovore o isporukama energenata, dodaje agencija.

Rukovodstvo „CNPC“ za sada ne komentariše ovu informaciju.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp potpisao je 5. avgusta ukaz o blokiranju imovine vlasti Venecuele pod jurisdikcijom SAD, stavljajući na taj spisak i centralnu banku i državnu naftnu kompaniju „PDVSA“.

Krajem maja je saopšteno da je Kina, nakon stupanja na snagu američkih sankcija, završila kupovinu nafte od Irana. SAD su odlučile da ne produžavaju izuzetke za kupovinu iranske nafte za Indiju, Tursku, Južnu Koreju i Japan.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here