Kina podržava neširenje nuklearnog naoružanja

0

Jang je, tokom posete Francuskoj, izjavio novinarima da bi želeo da vidi više direktnih razgovora Irana i međunarodne zajednice oko nuklearnih ambicija Teherana.
 

"U ovom momentu, razgovori o sankcijama bi zakomplikovali situaciju i mogli bi da se ispreče na putu iznalaženja diplomatskog rešenja", istakao je kineski šef diplomatije, preneo je Rojters.
 

Kina snažno podržava međunarodni režim o neširenju nuklearnog naoružanja, istakao je Jang, dodajući da "sve zemlje, uključujući i Iran, ako poštuju pravila Međuanarodne agencije za atomsku energiju, imaju pravo na korišćenje nuklearne energije u mirnodopske svrhe".

Sergej Lavrov i Jang Đieči

 

 

Jang je juče, posle razgovora s francuskim kolegom Bernarom Kušnerom, rekao da se Kina i dalje nada da može biti postignut globalni konsenzus oko iranskog nuklearnog programa i želi da rešenje bude što pre nađeno.
 

SAD i njihovi zapadni saveznici pokušavaju da ubede Peking da treba uvesti dodatne sankcije Iranu, glavnom snabdevaču Kine naftom, koji odbija da pregovara o svojim nuklearnim ambicijama.
 

Zapad strahuje da Teheran, pod plaštom civilnog nuklearnog programa, pokušava da proizvede atomsku bombu, što iranske vlasti demantuju, tvrdeći da je program namenjen isključivo za proizvodnju struje.
 

Savet bezbednosti UN je do sada usvojio tri "paketa" kaznenih mera protiv Irana.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here