EPA/MICHAEL REYNOLDS
Donald Tramp

Američki mediji objavili su da je Trampova administracija uvela nove sankcije kako bi „Huavej“ odsekla od snabdevanja čipovima, pri čemu je pravilo bilo da kompanije koje koriste američku tehnologiju za izradu čipova dobiju dozvole pre prodaje kineskom tehnološkom gigantu. Iz „Huaveja“ poručuju da neće sedeti skrštenih ruku.

Ranije su američki mediji izvestili da su visoki američki zvaničnici prihvatili nova ograničenja koja zahtevaju od kompanija koje posluju sa „Huavejom“ da dobiju licence pre nego što prodaju čipove u čijoj izradi se koriste tehnologije ili softveri za pravljenje čipova izrađenih u SAD. Ako se usvoje, mere su usmerene na kompaniju TSMC, glavnog dobavljača čipova „Huavejevog“ odeljenja za poluprovodnost, „Haj silikon“.

Kineska vlada „neće sedeti skrštenih ruku i gledati kako ubijaju ’Huavej‘“ ako Vašington uvede nova ograničenja koja se odnose na čipove, upozorio je predsednik „Huaveja“ Erik Sju.

– Verujem da bi bilo kontramera – rekao je Sju govoreći za Si-En-Bi-Si u utorak.

Sju je upozorio da „ako Kina preduzme protivmere, pogubni efekti na industrije širom sveta bili bi ogromni. Jednom kada se otvori Pandorina kutija, to bi imalo razarajuće lančane posledice na globalni eko-sistem. ’Huavej ne bi bio jedini na šteti“.  Precizirao je da američke firme u takvom slučaju „neće ostati netaknute“.

Prijavljene mere tek treba da se primene, a američki zvaničnici još uvek nisu javno davali komentare o njima. Međutim, prema Si-En-Bi-Siju, o njima je razgovarano na sastanku u Vašingtonu prošle srede, a prisustvovali su visoki zvaničnici iz Stejt departmenta, Saveta za nacionalnu bezbednost, Ministarstva odbrane, Ministarstva energetike i Odeljenja za trgovinu.

„Huavej“, prva svetska telekomunikaciona kompanija i proizvođač pametnih telefona broj dva, zavisi od TSMC-a za proizvodnju čipova.

SAD su prošle godine započele kampanju sankcija „Huaveju“, optuživši kompaniju za saradnju s kineskim obaveštajnim službama. Kompanija je odbacila tvrdnje. Do sada su američke mere uključivale ograničenja, poput zabrane „Guglu“ da instalira svoj popularni operativni sistem android na nove modele „Huavejovih“ pametnih telefona. Međutim, lobiranjem američkih tehnoloških divova, uključujući „Majkrosoft“ i „Intel“, omogućili su tim i drugim kompanijama da nastave poslovanje sa kineskom kompanijom usred izgleda za gubitke u iznosu od više milijardi dolara.

„Huavej“ je u utorak izvestio da su, uprkos pritisku u SAD, prihodi porasli za preko 19 procenata na godišnjem nivou, a prodaja je prešla 123 milijarde dolara, a neto profit dostigao 9 milijardi dolara, pri čemu je kompanija navela da je uložila oko 15,3 procenata svojih ukupnih prihoda u 2019. godini u istraživanje i razvoj. Ranije je „Fajnenšel tajms“ objavio da kompanija radi na novoj internet tehnologiji koja bi mogla da promeni arhitekturu interneta.

4 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here