Kina premešta 330.000 ljudi

0

Započelo je izmeštanje i trajno preseljenje stanovnika iz dve centralnokineske provincije da bi se "otvorio put" realizaciji projekta preusmeravanja vode iz vodom bogatih reka na jugu ka severu zemlje.

 

Iz oblasti Sinhuan u provinciji Henan biće preseljen najveći broj ljudi. Predviđeno je preseljenje 162.000 stanovnika iz 185 sela a to bi trebalo da se završi 2011. godine.

 

Kada bude završen projekt, voda će poteći cevima i kanalima u tri pravca i biće preusmerena iz centralnih, južnih i zapadnih oblasti, ka severu.

 

Predloženo je evakuisanje stanovnika iz oblasti gde se nalazi rezervoar Danđiangko da bi se gradila brane za preusmeravanje toka reke Jangce radi snebdevanja vodom Pekinga i drugih gradova.

 

Kritičari projekta naveli su da bi preusmeravanje vode "moglo naškoditi prirodnoj sredini". Indijska vlada izrazila je bojazan zbog sprovođenja projekta kojim se, između ostalog predviđa i izgradnja brane na Tibetu koji bi mogla da ozbiljno ugrozi tok Bramaputre.

 

Agencija Sinhia je podsetila da je Kina i ranije sprovodila velike građevinske poduhvate kada je zbog gradnje hidrocentrale Tri klanca, najveće na svetu, morala da se trajno premesti blizu 1,3 miliona stanovnika.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here