Kina prodaje juane na ruskim berzama

0

Potpredsednik ruske centralne banke Viktor Meljnikov je izjavio da je Banka Rusije spremna da razmotri taj predlog kineske vlade i najavio da bi o tome moglo biti reči tokom njegove posete Kini, krajem aprila.

Jedan od učesnika sastanka, bankar koji je želeo da ostane anoniman, izjavio je za RBK da kineski predlog znači da su kineska vlada i narodna banka spremne da određuju kurs juana prema rublji.

"Ruska centralna banka redovno određuje odnos rublje prema juanu, zahvaljujući čemu se u nekim menjačnicama rublje mogu zameniti za juane po zvaničnom kursu banke", rekao je neimenovani bankar.

Za sada nije jasno da li će se nacionalne valute kotirati direktno, rublja-juan, ili posredstvom dolara, što će biti tema pregovora sa kineskim vlastima, prenela je ruska agenicja RBK.

Ideju da se izbaci, ili drastično smanji, udeo dolara u bilateralnoj trgovini prvi je izneo ruski premijer Vladimir Putin oktobra 2008. godine, prilikom posete Pekingu. Kineska strana tada nije ni prihvatila, ni odbacila taj predlog, ali je Putinu stavljeno do znanja da će Peking "o tome razmisliti". Zvaničnici u Pekingu su u međuvremenu, očigledno, procenili da se takva trgovina isplati.

Predsednik Rusko-kineskog poslovnog saveta Boris Titov je izjavio da je predlog ministra Gaoa na mestu, jer bi se, kako je rekao, "zahvaljujući organizaciji berzanske trgovine dvema valutama znao realni kurs rublje prema juanu".

On je ukazao da kurs rublje prema dolaru nije uvek u korelaciji sa kursom dolara prema evru i evra prema rublji, tako da će se i vrednosti ruske i kineske valute međusobno razlikovati.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here