Sve strane uključene u Nuklearni sporazum sa Iranom žele da očuvaju sporazum i snažno se protive jednoglasnoj odluci Vašingtona da zvaničnom Teheranu uvede sankcije, saopštila je kineska delegacija nakon sastanka sa potpisnicama sporazuma u Beču.

– Sve strane su izrazile svoju posvećenost očuvanju sporazuma i nastavku njegovog poštovanja. Sve strane su takođe izrazile snažno protivljenje američkim jednostranim sankcijama – izjavio je generalni direktor Odseka za kontrolu oružja pri Ministarstvu spoljnih poslova Kine, Fu Čong, prenosi Rojters.

Zamenik ministra spoljni poslova Irana Sajed Abasd Aragči saopštio je da je današnji sastanak o Nuklearnom sporazumu sa Iranom u Beču prošao dobro.

– Ne mogu da kažem da smo sve rešili, ali su strane i dalje odlučne da spasu ovaj sporazum – rekao je Aragči, prenosi AP.

Dodao je da je atmosfera bila konstruktivna, a razgovori dobri.

Predstavnici evropskih zemalja, Kine i Rusije, koji su još posvećeni Nuklearnom sporazumu sa Iranom sastali su se danas sa iranskim predstavnicima u Beču u pokušaju da nađu rešenje za opstanak sporazuma.

Kako navodi AP, zvaničnici su razgovarali o aktuelnim problemima u okviru sporazuma, nakon što je zvanični Teheran premašio dozvoljenu količnu obogaćenog uranijuma koju sme da poseduje.

Iran je nedavno prešao granicu za uranijum, naglasivši da će prestati da proizvodi nedozvoljene količine ukoliko Nemačka, Francuska, Britanija, Kina, Rusija i ostale članice Evropske unije zvaničnom Teheranu pruže ekonomski podstrek kako bi se izborili protiv američkih sankcija.

– Sastanak u Beču omogućio je razgovore o situaciji povodom implementacije sporazuma sa naglaskom na njegove ekonomske i nuklearne komponente. Jasno je da američke sankcije podrivaju ovaj nuklearni dogovor, međutim, sve učesnice su čvrsto posvećene -izjavio je ruski predstavnik u Međunarodnim organizacijama u Beču, Mihail Uljanov, prenosi TASS.

Američki predsednik Donald Tramp je prošle godine doneo jednostranu odluku da SAD izađu iz sporazuma, kako bi mogao da se postigne bolji.

Evropa je takođe pod pritiskom SAD da se povuče iz sporazuma.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here