Kina: Vozom od Pekinga do Londona!

0

Kineski "Harmoni ekspres" već sada važi za jedan od najbržih vozova na svetu
 

Železnička pruga bi prolazila kroz 17 država Azije, Bliskog istoka i Evrope, a Kina je spremna da snosi sve troškove projekta sama. Pri tome se napominje da bi od država kroz koje bi pruga prolazila naknada bila naplaćena u naturi, odnosno kompenzacijom u obliku prirodnih resursa.

 

Ako bi plan bio ostvaren, bio bi to najveći međunarodni infrastrukturni projekat u istoriji. Zanimljivo, ideja za povezivanje Pekinga i Londona železnicom nije potekla od Kine, već od nekoliko država predvođenih Indijom.

 

Iako još nije dogovorena konačna ruta, za sada je izgledno da bi voz, čija će brzina biti najmanje 320 kilometara na sat, krenuo od Pekinga preko Indije, Pakistana i Bliskog istoka, a s obzirom na to da bi trasa u Evropu trebalo da dođe sa juga, najverovatnije je da će železnica u Evropu ušla iz smera Turske, a zatim preko Balkana.

 

Kina je već počela pregovore o gradnji s državama poput Indije i Irana, a navodno su i države istočne Evrope već pokazale interes za učestvovanje u projektu, ali nije navedeno o kojim zemljama je reč.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here