Kina za jačanje saradnje sa Srbijom

0

Jačanje saradnje: Vang Čao i Ivica Dačić
 

Vang je to izjavio na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem. Vang predvodi kinesku delegaciju na političkim konsultacijama ministarstava spoljnih poslova Srbije i Kine i na sastanku nacionalnih koordinatora mehanizma Kina – CIEZ.

 

Dačić je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Srbije, izrazio zadovoljstvo što će Srbija biti domaćin samita Kina – CIEZ, a posebno što će tom prilikom premijer Kine Li posetiti Srbiju.

 

U razgovoru je, dodaje se, obostrano potvrđena ocena da su politički odnosi dve zemlje izvanredni i da ih obeležava puno međusobno razumevanje, poverenje i uzajamna podrška na svim pitanjima od vitalnog interesa za obe strane.

 

Dačić je izrazio zadovoljstvo redovnom praksom političkih konsultacija između dve zemlje, uz očekivanje da će one dati novi podsticaj daljem razvoju svestrane međusobne saradnje.

 

Kineski premijer počasni građanin Beograda

 

Šef srpske diplomatije je rekao da Srbija visoko ceni podršku Kine njenom suverenitetu i teritorijalnom integritetu i kinesko principijelno insistiranje na poštovanju Rezolucije 1244. Dačić je rekao i da Srbija čvrsto podržava politiku jedne Kine.

 

Obostrano je istaknut značaj jačanja saradnje dve zemlje u okviru mehanizma saradnje Kine i šesnaest zemalja Centralne i Istočne Evrope i realizacije konkretnih zajedničkih projekata u infrastrukturi i energetici, a posebno aktuelnog projekta modernizacije pruge Beograd – Budimpešta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here