EPA/Erik S. Lesser
Donald Tramp

Ukupan trgovinski deficit SAD sa svetom se u julu blago smanjio, ali je deficit u trgovini sa Kinom, koji je u fokusu agresivne agende “Amerika na prvom mestu” predsednika Donalda Trampa, porastao je na šestomesečni maksimum.

Ukupan deficit SAD u trgovini robom i uslugama sa ostatkom sveta smanjen je za 2,7 odsto na 54 milijarde dolara, pošto se izvoz oporavio, a uvoz smanjio, saopštilo je američko Ministarstvo trgovine, a prenosi agencija Rojters.

Podaci za jun revidirani su najniže kako bi pokazali da se trgovinski deficit smanjio na 55,5 milijardi dolara umesto ranije prijavljenih 55,2 milijarde dolara.

Međutim, deficit u trgovini robom s Kinom, kao politički veoma osetljivo pitanje, povećan je za ne malih 9,4 odsto – na 32,8 milijardi dolara. Pritom je uvoz porastao za 6,4 odsto, a izvoz u julu čak pao za 3,3 odsto.

Deficit u robnoj razmeni sa Evropskom unijom skočio je na rekordno visok nivo, dok je deficit sa Nemačkom dostigao najveći nivo od avgusta 2015. godine.

U julu je izvoz robe porastao za 0,9 odsto na 138,2 milijarde dolara, dok je uvoz smanjen za 0,2 odsto na 211,8 milijardi dolara.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here