EPA/Wu Hong
Kineski vojnici

Kina protestuje zbog odluke SAD da proda veliku količinu oružja Tajvanu, koji Kina ne priznaje kao autonomnu državu.

“Američka prodaja oružja Tajvanu je grubo kršenje fundamentalnih principa međunarodnog prava i međunarodnih odnosa. Kineska strana je izrazila duboko nezadovoljstvo, kao i odlučno protivljenje, i već je zvanično protestovala kod SAD”, rekao je predstavnik kineskog ministarstva spoljnih poslova Geng Šuang.

Američka agencija za saradnju u oblasti bezbednosti saopštila je u ponedeljak da je američko državno ministarstvo pristalo na zahtev Tajvana da kupi preko 100 M1A2T Abrams tenkova i prateće opreme. Ugovor je vredan preko 2 milijarde dolara. Vašington je takođe pristao da Tajvanu proda 250 raketa za protivvazdušne rakete Stinger vredne oko 224 miliona dolara.

Tajvan je početkom juna potvrdio nameru da Vašingtonu prosledi narudžbinu, a Kina je izrazila “ozbiljnu zabrinutost” tim povodom.

Sjedinjene Države, kao i mnoge druge zemlje, ne priznaju Tajvan kao suverenu državu i drže se politike “Jedna Kina”. Uprkos tome, Vašington je zadržao neformalne odnose sa Tajvanom i razbesneo Peking odobravanjem prodaje oružja ostrvu.

Tajvan je ostrvska nacija blizu južne obale Kine, koja od 1949. vlada nezavisno od kopna. Peking gleda na ostrvo kao na svoju pokrajinu, dok Tajvan tvrdi da su autonomna država, koja ima političke i ekonomske odnose sa nekoliko drugih zemalja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here