Kinezi finansiraju most Zemun-Borča

0

Predugovor će potpisati ministarka za Nacionalni investicioni plan Verica Kalanović i gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, u prisustvu potpredsednika Vlade i ministra ekonomije i regionalnog razvoja Mlađana Dinkića, kao šefa pregovaračkog tima Vlade Srbije za obezbeđivanje kredita za finansiranje i izgradnju mosta Zemun-Borča.

 

Osnova za potpisivanje ovog predugovora je Sporazum o ekonomskoj i tehničkoj saradnji u oblasti infrastrukture između vlada Srbije i Kine, koji je potpisan 20. avgusta 2009. godine u Pekingu. Tim sporazumom je utvrđena saradnja dveju zemalja u oblasti infrastrukture, a kao prioritet u narednom periodu označena je implementacija projekta izgradnje mosta Zemun-Borča sa pripadajućim saobraćajnicama.

 

Most između Zemuna i Borče preko je potreban saobraćaju Beograda i okoline

Ministarstvo za NIP je nosilac projekta izgradnje mosta Zemun-Borča, a funkciju investitora u smislu odredaba Zakona o planiranju i izgradnji obavlja Grad Beograd, navedeno je u saopštenju.
Ovo će biti prvi zvanični dokument koji će biti potpisan posle usaglašavanja pregovora o izgradnji mosta koji će biti finansiran iz kredita Eksport-import banke iz Kine u iznosu od oko 200 miliona evra, sa kamatom od tri odsto i rokom otplate od 15 godina.

 

Ubuduće ne samo čamcem: pogled iz Zemuna na šumu pokraj Borče

Izgradnja mosta Zemun-Borča, dugog 1.499 metara i visokog 22,8 metara, sa 21 kilometrom pristupnih saobraćajnica, počeće u oktobru ili novembru naredne godine, do kada će ugovor morati da bude ratifikovan u Skupštini Srbije.

 

Celokupan posao, od projektovanja, gradnje i finansiranja, bio bi poveren kineskim kompanijama i bankama, a prema prvim procenama za izgradnju mosta i pristupnih saobraćajnica potrebno je oko tri godine. Međudržavni sporazum o saradnji Srbije i Kine u oblasti infrastrukture potpisan je prilikom posete predsednika Srbije Borisa Tadića toj zemlji u ovgustu ove godine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here