Youtube/Petar Dragić
Fruškogorski koridor

Fruškogorski koridor deo je putnog pravca Novi Sad-Ruma-Šabac-Loznica-granica sa Bosnom i Hercegovinom. Koridor će povezati i tri opštine – Novi Sad, Irig i Rumu, a rešiće problem prelaska teretnih vozila preko Fruške gore i kroz Irig.

Ključni građevinski objekat saobraćajnice Novi Sad-Ruma biće dvocevni tunel kroz Frušku goru dužine 3,5 kilometara, od Iriga do Paragova i još jedan most preko Dunava u dužini od 1,8 kilometara.

Kamioni kroz tunel

Ova saobraćajnica ima za cilj da izmesti tranzitni saobraćaj s prostora Nacionalnog parka “Fruška gora” kroz tunel “Iriški venac”.

Komercijalni ugovor za izgradnju Fruškogorskog koridora s kineskom kompanijom CRBC, vredan 606 miliona evra, usvojen je na sednici Vlade Srbije, a u Ministarstvu građevinarstva i infrastrukture podsećaju da je Srbija pre mesec dana dobila potvrdu kineske Eksim banke, odnosno kineskog ministarstva, da je odobren kredit za finansiranje tog projekta.

Oni ističu da će početak radova zavisiti i od usklađivanja sa sredstvima iz budžeta, jer deo avansa daje Vlada Srbije, a drugi deo ide iz kredita i navode da je izgradnja Fruškogorskog koridora važna kako bi se nadovezao na deonicu Ruma-Šabac-Loznica.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here