pixabay.com
Foto: Ilustracija

Test pod imenom “PanSeer” u velikoj meri bi trebalo da poveća verovatnoću da će pacijenti sa rakom uspeti da pobede tu bolest.

Kineski naučnici uspeli su posle decenije istraživanja da razviju test krvi koji može da otkrije pet tipova raka nekoliko godina pre nego što to može da se sazna sa trenutnim procedurama.

Kako ističe “Raša tudej”, naučnici upozoravaju da je teško predvideti rak ovom metodom, ali može da upozori asimptomične pacijente da u organizmu ima kancerogene ćelije mnogo ranije nego što je to moguće sa današnjim testovima.

Test pod imenom “PanSeer” u velikoj meri bi trebalo da poveća verovatnoću da će pacijenti sa rakom uspeti da pobede tu bolest.

Ovaj test se zasniva na biološkom analitičkom procesu DNK metilacije, koja “lovi” posebne DNK “potpise” koji su u vezi sa različitim vrstama kancera kao što su rak stomaka, jednjaka, debelog creva, pluća i jetre.

Studija trajala 10 godina

Kako se ističe, istrživanje je trajalo u periodu u 2007. do 2017. godine, a u studiji je učestovalo 120.000 ljudi iz Kine, a fokus su bili uzorci krvi uzeti od 600 osoba u određenim vremenskim intervalima.

Od te grupe učesnika, kod 191 osobe je u jednom trenutku otkriven rak. Naučnici su koristili novi test da analizuju uzorke stare četiri godine, odnosno od vremena pre nego što im je ustanovljen kancer. Test je u 91 odsto pacijenata otkrio da su bili asimptomični u periodu kada su im ranije uzeti uzorci krvi.

– Glavni cilj nam je da se ovakav test krvi radi rutinski, tokom godišnjeg sistematskog pregleda. Međutim, trenutni fokus su nam da testiramo ljude koji pripadaju rizičnoj grupi, na osnovu istorije zdravlja u porodici, godina starosti i drugih faktora – kazao je prvi čovek Odeljenja za bioeinženjering UCSD Kun Žang.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here