Najveći srpski izvoznik smederevska Železara mogla bi da se nađe u ozbiljnom problemu.

Upozoravajuću prognozu ovih dana plasiraju beogradski mediji nakon što je objavljeno da je Udruženje proizvođača čelika EU Eurofer od Brisela zahtevalo da odmah zaustavi uvoz čelika iz trećih zemalja koji je doveo u pitanje evropsku industriju čelika i hiljade radnih mesta.

Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ljubodrag Savić kaže da bi prozvodnja Železare iz Smedereva bila ugrožena ukoliko bi evropsko tržište bilo jedino na svetu, ali da na sreću to nije slučaj.

– Ne isključujem mogućnost da će kratkoročno doći do nekih manjih ili većih poremaćaja, ali će kineski poslodavac relativno brzo i jednostavno naći nova tržišta, bilo u okruženju ili u nekim drugim zemljama van EU kako bi kompenzovali nedostatak plasmana na evropsko tržište – kaže za “Vesti” dr Savić.

Naš sagovornik ovu optimističku procenu bazira na analizi poslovanja velikih kineskih kompanija koje planiraju strategiju na duži vremenski period, iza kojih po pravilu stoji država i koji u poslovanju nisu vođeni isključivo profitom da čim nastane gubitak odmah zatvaraju proizvodnju.

– Tačno je da je kineska kompanija došla u Srbiju i kupila smederevsku Železaru s osnovnim idejom da izvozi čelik na evropsko tržište, koristeći to takozvano meko tkivo EU, kako da se preko zemalja kandidata, pa i nekih članica EU, infiltrira na evorpsko tržište. Ali, naša proizvodnja od dva miliona tona je kap u moru u odnosu na ukupnu kinesku proizvodnju i izvoz.

Ne treba zanemariti da će deo čelika iz Smedereva završiti i na srpskom tržištu gde su u strateškim projektima angažovane kineske kompanije – kaže Savić.

O ozbiljnosti kineske strane svedoči i to da je ona u Srbiji otvorila filijalu Kineske razvojne banke koja, kako kaže profesor, ne posluje sa građanstvom i privrednim subjektima već je u funkciji finansiranja kineskih kompanija koje su angažovane u Srbiji.

– Drugim rečima, za razliku od nekih drugih investitora, kineski nije došao u Srbiju da igra jedno leto – ističe Savić.

Podsetimo, Amerika je uvela carine na jeftin kineski čelik da bi Peking uzvratio istom merom. Amerika je onda uvela carine i Evropi. A Brisel je sledeći logiku lokalpatriotizma, uveo ograničenja za čelik iz zemalja trećeg sveta, gde se ubraja i Srbija.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je nedavno za skupštinskom govornicom dramatično upozorio da bi smanjenjem uvoznih kvota za čelik za Srbiju značio “metak u čelo”.

Kvote pogodile

Nakon prošlogodišnjeg uvođenja kvota i carina na uvoz čelika, Eurofer sada traži od Brisela da se od 1. jula zaustavi uvoz čelika. Uvoz je drastično skočio nakon carina koje su prošle godine uvele SAD, pa je EU postala mesto za damping viška čelika koji se u svetu proizvodi, tvrde evropski proizvođači.

Nažalost, i Srbija je potpala pod sistem kvota Evropske komisije, pa se srpski državni vrh u pregovorima trudio da evropskih partnera dobije obećanja da kvote neće pogoditi smederevsku kompaniju. Iz same kompanije HBIS
Srbija su saopštili da je “datim okolnostima poslovanja otežan plasman naših proizvoda na tržište Unije”.

Najveći izvoznik

U 2018. godini najveći izvoznik među domaćim proizvođačima imala je upravo smederevska Železara, koja je od 2016. godine u vlasništvu kineske HBIS grupe. Prema podacima sprskog Ministarstva finansija, vrednost izvoza Železare je iznosio 749,5 miliona evra, što predstavlja rast od blizu 40 odsto u odnosu na 2017. godinu.

Koliko je Železara značajna za srpsku privredu govori i podatak da upošljava 5,5 hiljada radnika. Od dolaska kineskog poslodavca oni redovno dobijaju plate, a država iz budžeta više ne namiruje gubitke koji su iznosili čak 10 miliona evra na mesečnom nivou.