Kinezi poručili: Ameri, ne mešajte se!

0

Kinezi poručili Americi da se ne mešaju u spor u Južnom kineskom moru, već da pusti zemljama regiona da same reše probleme (Foto: Arhiva)
 

Majkl Fuks, zamenik američkog državnog sekretara za strateška i multilateralna pitanja, rekao je da nijedna zemlja nije sama odgovorna za rast tenzija u tom regionu.

 

On je ponovio stav SAD da "provokativno i jednostrano" ponašanje Kine dovodi u pitanje njenu spremnost da poštuje međunarodno pravo.

 

Kina polaže pravo na 90 odsto Južnog kineskog mora, u kojem, kako se veruje, ima zaliha nafte i gasa, kao i mnogo ribe. Bruneji, Malezija, Filipini, Vijetnam i Tajvan takođe polažu prava na delove ovog mora, kroz koje svake godine prođe brodski trgovinski tovar vredan pet biliona dolara.

 

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova ponovilo je da Kina ima neosporiv suverenitet na spornim ostrvima u Južnom kineskom moru i da zahteva da ostale zemlje odmah povuku svoje osoblje i opremu sa "ilegalno okupiranih" kineskih ostrva.

 

"Za žaljenje je to što su pojedine zemlje u poslednjih nekoliko godina pojačale svoje ilegalno prisustvo gradnjom i nagomilavanjem oružja", navodi se u saopštenju.

 

U tekstu se dodaje da Peking podržava rešavanje ovog pitanja direktnim razgovorima sa umešanim zemljama "na osnovu poštovanja istorijskih činjenica i međunarodnog prava".

 

Kina se "nada da će zemlje izvan ovog regiona striktno zadržati neutralnost i jasno razaznati ono što je ispravno od onog što je pogrešno, te da će iskreno poštovati zajedničke napore država ovog regiona da održe regionalni mir i stabilnost", dodaje se u saopštenju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here