pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kina je danas poručila Sjedinjenim Američkim Državama da, u vezi sa Tajvanom, “prestanu da se igraju vatrom” i izrazila nezadovoljstvo jer je Vašington namerava da svojim zvaničnicima omogući slobodnije kontakte sa zvaničnicima tog kineskog ostrva.

Odluka američkog Stejt departmenta o produbljivanju odnosa sa Tajvanom usledila je usred pojačanih kineskih vojnih aktivnosti oko ostrva, uključujući gotovo svakodnevne upade vazduhoplovstva u tajvansku zonu PVO, navodi Rojters.

Kina stoga apeluje na Sjedinjene države “da se ne igraju vatrom po pitanju Tajvana, da odmah zaustave bilo koji oblik američko-tajvanskih zvaničnih kontakata, oprezno i na odgovarajući način obrade stvar i ne šalju pogrešne signale tajvanskim snagama za nezavisnost kako ne bi subverzivno uticale i oštetile kinesko-američke odnose i mir i stabilnost širom Tajvanskog moreuza”, rekao je portparol Minisarstva spoljnih poslova Kine.

Američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je u nedelju da su Sjedinjene Države zabrinute zbog agresivnih akcija Kine protiv Tajvana.

U pisanom odgovoru na Blinkenovu primedbu, kinesko Ministarstvo spoljnih poslova navelo je da je vlada imala apsolutnu odlučnost da zaštiti suverenitet zemlje.

– Nemojte stajati na suprotnoj strani od 1,4 milijarde Kineza – dodaje se u pismu.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime