Kinezi ukrali Amerikancima dizajn borbenog aviona

0

Reuters
Američki borbeni avion F-35
 

Kako se navodi, incident se dogodio 2007. godine, a hakeri su bili "povezani sa kineskim vlastima".

Dokumentaciju i obaveštajne podatke Agencije za nacionalnu bezbednost SAD (NSA) i njenih partnera, preneo je nemački "Špigel", uz podsećanje da je o upadu u baze podataka američke vojne industrije pisao "Vašington post" pre dve godine.

Dokumenti koje je otkrio bivši američki obaveštajac Edvard Snouden sadrže podatke o naporima američkih obaveštajaca da otkriju i da se "bore protiv kineske sajber špijunaže".

Prema objavljenim podacima NSA, kineski sajber špijuni ukrali su veliku količinu osetljivih vojnih informacija, uključujući "mnogo terabajta podataka" koji se odnose na borbeni avion Lokid-Martin F35 Lajtning II iz zajedničkog programa SAD, Britanije, Italije, Kanade, Australije, Holandije i saveznika, pod nazivom "Džoint strajk fajter".

Dokumenti koji su procureli pokazuju da ukradena informacija o dizajnu uključuje detalje o radarskom sistemu aviona koji se koristi za identifikaciju i praćenje mete, detaljnu shemu motora, metode za hlađenje izduvnih gasova i dr.

Iako su već postojale tvrdnje da je F-35 bio meta kineske sajber špijunaže, Snoudenovi dokumenti predstavljaju prvu javnu potvrdu o tome da su veoma osetljivi podaci bili kompromitovani.

Kako navode mediji, Kina je ovim potezom "preskočila" 25 godina razvoja i istraživanja.

Stručnjaci iz oblasti vojne avijacije spekulišu da dizajn novih kineskih borbenih aviona "pete generacije" Čengdu J-20 i Šenjang J-31 je pod velikim uticajem ukradenih informacija iz SAD, što značajno umanjuje superiornost SAD i njenih saveznika u vazduhu, koju su dugo uživali.

Kineska strana je odlučno odbacila navode koje je objavio "Špigel".

"Ovi navodni dokazi koji se koriste kako bi se neosnovano napala Kina nemaju nikakvog uporišta u realnosti", poručili su iz ministarstva spoljnih poslova Kine.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here