Kipar može da postane ključni izvoznik gasa

0

Kipar na putu da postane ključni igrač: Džozef Bajden
 

 

"Kipar je na putu da postane ključni igrač i da transformiše istočni Mediteran u novi globalni centar za prirodni gas", rekao je Bajden u razgovoru sa svojim domaćinom, predsednikom Kipra Nikosom Anastasijadesom u predsedničkoj palati.

 

Anastasijades je ocenio da nove zalihe gasa, čija su nalazišta otkrivena i blizu obala Izraela, mogu da ponude "alternativni energetski koridor i da vode pojačanoj energetskoj bezbednosti".

 

Turska, koja ne priznaje suverenitet Kipra i jedina priznaje nezavisnost 1974. godine proglašene Turske republike Severni Kipar, snažno se protivi politici kiparskih Grka da polažu pravo na novootkrivene rezerve.

 

Amerika bi da ujedini Kipar

 

Da bi potkrepila to protivljenje, Ankara je u nekoliko navrata uputila svoje ratne brodove u kiparske vode gde su u toku ispitivanja nalazišta gasa.

 

Anastasijades je rekao da "ne sumnja" da će snažna podrška SAD osigurati Kipru pravo da eksploatiše svoje prirodne resurse, bez obzira na prigovore Turske.

 

Lider kiparskih Turaka Derviš Eroglu rekao je, međutim, posle odvojenog susreta sa Bajdenom da i kiparski Turci imaju pravo na deo nalazišta gasa i izrazio uverenje da "svet to prihvata".

 

Bajden je najavio da će tokom boravka na Kipru sa obojicom lidera razgovarati o najnovijim tenzijama dve etničke zajednice oko prirodnog gasa.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here