Tanjug
Šef diplomatije EU Žozep Borel

Ministri spoljnih poslova EU na sastanku u Briselu nisu postigli konsenzus oko uvođenja sankcija zvaničnicima u Belorusiji.

Kako prenose mediji, Kipar je stavio veto na pokušaje lidera EU da uvedu sankcije protiv 40 beloruskih zvaničnika, uključujući predsednika Aleksandra Lukašenka, zbog izostanka reakcije EU na Tursku u sporu oko bušenja gasa u istočnom Mediteranu.

– Iako postoji jasna volja za usvajanjem sankcija, potrebno jednoglasje nije postignuto – rekao je šef diplomatije EU Žosep Borelj koji je predsedavao sastankom ministara spoljnih poslova.

Dodao je da se Kipar ne protivi sankcijama protiv Belorusije, ali traži primenu sankcija i protiv Turske.

U Savetu EU ocenjuju da se radi o “visokopolitičkom pitanju” koje će lideri EU morati da rešavaju na sastanku planiranom za 24. i 25. septembar u Briselu.

– Učiniću sve što mogu da se sankcije koje se odnose na Belorusiju usvoje na sledećem sastanku ministara spoljnih poslova. To je postala moja lična obaveza, a od toga zavisi i kredibilitet EU i zajedničke EU spoljne politike – kaže Borelj.

– Ne priznajemo legitimnost (predsednika Aleksandra) Lukašenka, niti rezultate izbora koje smatramo falsifikovanima – poručio je Borelj.

Borelj je kao predsedavajući Savetom EU naglasio da su, i pored nemogućnosti postizanja konsenzusa oko uvođenja sankcija, ministri EU solidarni sa narodnom Belorusije u njihovim demokratskim zahtevima i pozivu na nove slobodne i fer izbore pod supervizijom OEBS-a.

– Vrlo smo impresionirani odlučnošću i istrajnošću beloruskog naroda i pored brutalne represije neviđene godinama… Podržavamo narod Belorusije da slobodno i demokratski izaberu svog lidera i budućnost svoje zemlje – kaže Borel.

Šef diplomatije EU je nakon sastanka ministra spoljnih poslova zemlja članica poručio da EU nema “skrivenu agendu” i ne želi da se meša u unutrašnja pitanja Belorusije.

– Želimo samo da podržimo ljude koji traže politički sistem koji će im omogućiti da izberu svoju vlast. Tražimo nacionalni dijalog kako bi se rešila trenutna kriza – zaključio je Borel.

Naglasio je da EU postoje nezavisnost i integritet Belorusije i pozvao “sve partnere Belorusije da se ne mešaju”, jer je na narodu Belorusije da odluči svoju budućnost.

Ministri spoljnih poslova EU pred sastanak u Briselu razgovarali su sa kandidatkinjom beloruske opozicije za predsednika Svetlanom Tihanovskom koja je pozvala na “hrabri odgovor na represiju koja je usledila nakon glasanja”.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here