EPA/Igor Kovalenko
Izbeglice iz Kirgistana

Evakuacija stanovništva iz pograničnih sela u Kirgistanu, u trenutnom konfliktu sa Tadžikistanom, najmasovnija je u istoriji zemlje, izjavio je sekretar Saveta bezbednosti Kirgistana Marat Imankulov.

Vlasti u Kirgistanu saopštile su da je evakuisano više od 142 hiljade građana, od kojih je njih 136 hiljade iz Batkenske oblasti, pet hiljada iz Oške oblasti i njima je dostavljeno oko 600 tona humanitarne pomoći.

Imankulov nije isključio mogućnost da su na strani Tadžikistana tokom pograničnih sukoba učestvovali teroristi. Napomenuo je i da su oni pucali na sve strane po civilima i naseljima i da Kirgistan ima video snimke koji to potvrđuju. Kako je pojasnio, na nekim kadrovima su identifikovani građani Avganistana.

– U ovom trenutku je očuvano primirje. Dogovorili smo se o povlačenju teške tehnike i naoružanja i kontrolu tih odluka – rekao je on i pozvao vlasti Tadžikistana da u budućnosti ne pokušavaju da pogranične probleme rešavaju vojnim putem.

Komentarišući štetu koja je pričinjena, naveo je, da ona trenutno iznosi 17 miliona dolara i da postoji mogućnost da će se cifra uvećati.

Veći sukobi na granici Kirgizije i Tadžikistana počeli su u petak ujutro. Strane su jedna drugu optuživale za granatiranje. Žestoke borbe između vojski dveju zemalja trajale su ceo dan gotovo duž cele granice. Prekid vatre je postignut tek uveče.

U subotu ujutro nastavljeni su povremeni sukobi. Strane su jedna drugu optuživale za kršenje sporazuma o prekidu vatre. Razmena vatre prestala je tek u subotu uveče.

Kirgistan je saopštio da je u sukobima poginulo 46 osoba, a da je 140 njegovih građana povređeno. Tadžikistan je objavio da je poginulo 35 građana, a 30 ranjeno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here