Foto: Ilustracija/Pexels.com
Kiseli kupus

Kiseli kupus je znčajan izvor vitamina C, ali pored ovog vitamina, u kiselom kupusu, se nalazi i prirodna mlečna kiselina i drugi delotvirni enzimi koji pogoduju zdravlju organizma.Pored samog kupusa, tu je i rasol koji je izvanredan lek za mnoge želudačne i crevne tegobe. Samo jedna čaša čisti organizam i izbacuje nakupljene toksine.

Niskokalorično, a superhranjivo povrće jedinstven je spoj vitamina A, B, C, E i K, minerala kao što su mangan, selen, kalcijum, kalijum, magnezijum, omega-3 masnih kiselina i lekovitih sumpornih materija među kojima je najpoznatiji sulforafan koji štiti od raka.

Kiseli kupus podstiče stvaranje crvenih krvnih zrnaca, a bakterije mlečne kiseline iz kiselog kupusa održavaju crevnu floru zdravom, a samim tim jačaju i imunitet.

Takođe, kiseli kupus je izvor niacina (vitamin B3), potrebnog za ćelijsku energiju, celokupni metabolizam, razmenu materija u mozgu.

Lekovita svojstva kupusa su poznata od davnina, a u tradicionalnoj medicini se koristi vekovima. Da biste i u toku zime uživali u ovom lekovitom povrću, sad je pravo vreme da ukiselite kupus.

Saznajte koja sve lekovita svojstva ima kiseli kupus:

– Poboljšava raspoloženje

– Organizam čini otpornim na stres

– Aktivira razmenu materija u mozgu

– Pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca

– Stimuliše rad ćelija i deluje podmlađujuće

– Čuva zdravlje kostiju

– Reguliše i smanjuje količinu masnih materija i holesterola u krvi

– Jača imunitet i povećava snagu mišića

– Doprinosi obnavljanju istrošenog vezivnog tkiva

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime