EPA
Fumio Kišida

Premijer Japana Fumio Kišida izjavio je danas da ta zemlja hitno treba da ojača svoje vojne kapacitete kako se povećavaju bezbednosni rizici, uključujući pretnje od nuklearnog i raketnog napredovanja Severne Koreje i rata u Ukrajini.

Japanske pomorske snage za samoodbranu održale su danas smotru međunarodne pomorske flote, u kojoj je učestvovalo 18 ratnih brodova iz 12 zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, Australiju, Kanadu, Indiju, Novi Zeland, Singapur i Južnu Koreju, dok su SAD i Francuska poslale i ratne avione, preneo je AP.

Južna Koreja se pridružila prvi put posle sedam godina, što je najnoviji znak poboljšanja u jako zategnutim vezama između Tokija i Seula, navodi američka agencija.

– Bezbednosno okruženje u istočnom i južnom kineskom moru, posebno oko Japana, postaje sve ozbiljnije – rekao je Kišida i istakao pojačano ispaljivanje raketa iz Severne Koreje, uključujući i onu koja je preletela Japan prošlog meseca, i rastuću zabrinutost zbog uticaja u Aziji ruskog napada na Ukrajinu.

Kako je rekao premijer Japana, izbegavanje sporova i traženje dijaloga je važno, ali je neophodno biti spreman i na provokacije i pretnje miru i stabilnosti.

On je ponovio svoje obećanje da će značajno ojačati vojnu sposobnost Japana u roku od pet godina.

Kišida je rekao da Japan hitno mora da izgradi više ratnih brodova i poboljša uslove rada za snage.

– Nemamo vremena za gubljenje – rekao je Kišida.

Kasnije danas, Kišida i američki ambasador u Japanu trebalo bi da posete UŠ Ronald Regan, jedini avion američke mornarice koji se nalazi van kopna SAD, u blizini američke pomorske baze Jokosuka. Američka vojska, koja je upravo završila zajedničku vojnu vežbu sa Južnom Korejom, trebalo bi da održi velike vežbe sa Japanom kasnije ovog meseca u jugozapadnom Japanu.

Australija, Kanada i Velika Britanija pridružiće se delu vežbi, dok se očekuje da će Francuska, Indija, Novi Zeland, Filipini i Južna Koreja učestvovati kao posmatrači.

1 COMMENT

  1. Japan .nhmacka.i nato da ojacaju vojne kapacitete.gdje mi to idemo.umjesto plugova pravimo tenkove.kuuku leele

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here