EPA-EFE/JASON LEE

Američko-kineski odnosi sve su bliži “sudnjem danu” zbog tehnološkog napretka, ocenio je Henri Kisindžer, nekadašnji državni sekretar i savetnik za nacionalnu bezbednost u Beloj kući u administraciji republikanskog predsednika SAD Ričarda Niksona.

Kisindžer je ukazao na vojnu i ekonomsku moć Kine, izrazio stav da su zategnuti međudržavni odnosi najveći problem savremenog sveta i upozorio da napetost na relaciji Vašington – Peking predstavlja “najveći globalni problem” koji bi mogao da se prelije na ceo svet i uvede čovečanstvo na ivicu kataklizme u slučaju sukoba ove dve tehnološke supersile, preneo je londonski dnevnik Gardijan.

Vremešni, 98-godišnji američki političar i ekspert za međunarodne odnose ocenio je da bi ekonomski, vojni i tehnološki potencijal dve super sile krije više rizika nego što je to bio slučaj tokom Hladnog rata između SAD i SSSR.

Kisindžerovo izlaganje tokom simpozijuma posvećenog aktuelnim globalnim pitanjima na Sedona Forumu Instituta Mekejn, koincidira sa izjavom američkog sekretara za odbranu Lojda Ostina koji je upozorio da će “način na koji će biti vođen sledeći veliki rat biti potpuno drugačiji od svega što se događalo u ratovima vođenim do sada”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here