EPA/MENAHEM KAHANA / POOL
Kolinda Grabar Kitarović

Nakon što je u hrvatskoj javnosti obelodanjeno, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio da je od hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović tražio da ne insistira na izrazu “velikosrpska agresija”, ona je danas poručila da osuđuje “velikosrpski totalitarizam i njegovu agresiju na Hrvatsku”.

Ona je u crkvi sv. Mihaela u Gračanima rekla da osuđuje “nenarodne totalitarne režime, komunistički i ustaški, jednopartijsku strahovladu i velikosrpski totalitarizam i njegovu agresiju na Hrvatsku”, prenela je zagrebačka N1 tv.

Grabar-Kitarović, koja je na obeležavanju godišnjice hrvatske vojno-policijske akcije Oluja u Kninu, najavila da će ući u trku za drugi predsednički mandat, rekla je to povodom Evropskog dana sećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

Tim povodom je u crkvi sv. Mihaela u Gračanima održana misa, poslednji ispraćaj i pokop posmrtnih ostataka 294 osobe ekshumirane na području tog mesta, koje su, kako se navodi, ubijene na samom kraju Drugog svetskog rata ili u posleratnom razdoblju.

Predsednica je primetila da 23. avgust nije nimalo slučajno odabran kao Evropski dan sećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima.

“Dan je to kada je pre tačno 80 godina ugovoren zloglasni pakt Ribentrop-Molotov, koji je nakon svega nekoliko dana zaživeo na najkrvaviji mogući način, a potpisnicima zagarantovao ostvarivanje imperijalnih ciljeva. Prošlo je od tada osamdeset godina. Rat je završen, oba su režima propala, ali brojne su posledice njihovih zala ostale do danas”, rekla je Grabar-Kitarović.

Navela je da je taj rat završen i u Hrvatskoj, ali je, kako je rekla,”jednu neslobodu zamenila druga”.

“Dok su u demokratskom svetu fašizam, nacizam i njima srodni režimi moralno i politički osuđeni, stratišta i groblja njihovih žrtava obeležena, a mnogi krivci osuđeni, komunizam se u Hrvatskoj bez prave i potpune osude prokrijumčario u demokratiju skrivajući se pod krinkom antifašizma, pogrešno shvaćenog pomirenja ili čak opravdanja osvete”, kazala je hrvatska predsednica.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here