pixabay.com

Tri grbava kita zalutala su u Istočnu aligatorsku reku u Australiji, koja je jedno od najvećih staništa krokodila u toj zemlji.

Kitovi su tokom velike godišnje migracije uplivali u reku na udaljenost od čak 30 kilometara i to je prvi takav slučaj, objavili su australijski mediji.

Dva kita uspela su da pronađu put nazad do okeana, ali je treći ostao u reci. Kitove su uočili ljudi koji su plovili brodom kroz nacionalni park Kakadu, najveći u Australiji.

– Tako nešto nismo nikada videli u celoj Australiji. Ovo je veoma neobičan slučaj – rekla je Kerol Palmer, naučnica koja se bavi proučavanjem morskog ekosistema.

Ona je za australijske medije rekla da nije poznato zbog čega su kitovi zalutali u reku. Smatra se da su plivali prema Antarktiku, vraćajući se sa velike godišnje migracije. Kitovi u ovom delu planete tokom proleća na južnoj hemisferi plivaju u toplije vode kako bi okotili mladunce, a potom se vraćaju ka Antarktiku.

Stručnjaci kažu da krokodili verovatnoneće napasti kitove dok su u vodi, ali bi to mogli učiniti ako se kit nasuče ne neki od peščanih sprudova.

Vlasti ove australijske oblasti zabranile su saobraćaj rekom kako bi kit pronašao put nazad u okean, a razmatraju i nekoliko mogućnosti, kao što je stvaranje buke sa brodova ili puštanje snimka poziva grbavih kitova.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here