Tradicionani turnir okupio mnoge ekipe, aktivne i bivše igrače, trenere i navijače koji su uživali u uzbudljivim susretima, ali i još jednom pokazali veliko srce prikupivši lepu sumu za pomoć nezbrinutoj deci u otadžbini.

Košarkaški klub Obilić iz Sidneja protekle nedelje organizovao je godišnji Obilić Kup – tradicionalno takmičenje u basketu 3 na 3. Turnir je održan u kabramatskom PCYC (Police Citizens Youth Club) i još jednom je bio prava košarkaška fešta koja je na jednom mestu okupila veliki broj aktivnih i bivših igrača, trenera, roditelja i poklonika ovog sporta. Svi zajedno su uživali u pravom spektaklu.

ODBRANILI TITULU: Jagoš for 3, šampioni prošle i ove godine (FOTO: R. Erceg)

Učesnici turnira su bili mahom igrači dva srpska kluba – domaćina Obilića i Red Starsa, ali i oni koji se košarkom bave samo rekreativno. Jedna takva družina bili su i visoki momci koji već godinama igraju basket 3 na 3 u Warwick farmi pored Liverpula. Ovog puta, kao debitanti na Obilić Kupu, prijavili su se kao Otpisani. I, mada ekipa na čelu sa Božom Kužetom nije uspela da prođe grupnu fazu, njihovi utisci sa ovog druženja su fantastični, pa su nam rekli da jedva čekaju naredni turnir kad će najverovatnije prijaviti još jednu ekipu.

DUPLA KRUNA: Talentovani Jagoš Kalapać (FOTO: R. Erceg)

U klubu ističu da je najveći pobednik turnira organizator Nemanja Kovačina, koji je najzaslužniji što je Obilić Kup otišao na novi, viši nivo. A, pored košarke, u Obiliću su veoma ponosni što je turnir imao i humanitarni karakter. Ovom prilikom prikupljeno je 1.200 AUS dolara za pomoć Domu za nezbrinutu decu “Dragutin Filipović Jusa” u Beogradu.

To je nastavak dugogodišnje veze Obilića sa ovom ustanovom i prikupljena sredstva će pomoći domu da zbrinu decu koja u Srbiji žive bez roditeljskog staranja.

– Obilić Kup odslikava kulturu našeg kluba. Okupljamo se, svi kao jedan, da proslavimo naš sport, naša međusobna prijateljstva i zajednicu – kaže potpredsednik KK Obilić Zoran Šalipur i dodaje:

– Ponosan sam na ono što je klub postigao u poslednjih 20 godina. Od osnivanja 1999. godine, za Obilić je igralo oko 400 košarkaša, a klub i dalje raste.

U takmičarskom delu učestovalo je 26 ekipa, kvalitet igre i sportskog umeća dosegli su zavidne visine. Igralo se tokom čitavog dana u četiri kategorije. Na kraju, u glavnom finalu muškaraca, titulu je baš kao i prošle godine osvojila ekipa “Jagoš for 3” pobedivši “One Bit” sa 16:11. Šampionski tim činili su Stefan Erak, Dušan Vujinović, Christian Petrovski i sam Jagoš Kalapać, po kome ekipa nosi ime, pravi ponos Obilića koji iz godine u godinu sve oduševljava raskošnim talentom. Ovaj 20-godišnji momak prošle godine bio je MVP DMC Kupa održanog u Adelajdu kad je predvodio svoj klub do rekordne devete titule. Sa druge strane, za One Bit igrala su samo tri momka – rođena braća Marko i Velimir Kanazir i Zoran Marčić, koji su načinili pravi podvig stigavši i bez rezeri do završnice.

Uz basket 3 na 3 organizovana su i revijalna takmičenja u šutiranju trojki i zakucavanju na kojima su pobedili upravo Jagoš Kalapać, odnosno Petar Cvjetičanin. Obilić će se sada usredsrediti na pripreme za Kup “Draže Mihailovića”, čiji će domaćini od 22. do 24. decembra biti Beli Orlovi iz Brizbejna, a košarkaška zajednica Srba u Sidneju s nestrpljenjem čeka 2020. godinu i naredni Obilić Kup.

Po FIBA 3×3 standardima

Nemanja Kovačina je zajedno sa Vanjom Jokanović vodio “operativu” Obilićevog kupa. Ovogodišnji turnir je bio potpuno digitalizovan, u skladu sa međunarodnim 3×3 protokolima. Valja dodati i da je ovaj turnir odobrila FIBA 3×3 i svi rezultati su bili odmah dostupni na internetu. Digitalizovani semafor, oficijalne lopte za basket 3×3 – sve su to novine kojma su momci iz KK Obilić postavili visoke organizacione standarde.

“Obilići” žele da učvrste saradnju sa FIBA 3×3 i planiraju promociju basketa 3 na 3 i u Adelajdu naredne godine.

Atraktivna imena

Imena timova su tek bila priča za sebe. Posebno su se u muškoj konkurenciji izdvojili krajnje neuobičajeni i kreativni nazivi kao što su: “Najbolje pljeskavice”, “Tim snova”, “Romanija Boys”, “Pavlaka”, “Cheeky Čevapi”, “E moj Saša.”… Svakako najoriginalnije ime imala je družina koju su činili Damijan Borovina, Sveto Gavrilović, Siniša Škorić i Miloš Prlić, koji su igrali za ekipu “Jednoruki Krstivoje”, na čijim dresovima je bio odštampan lik velikana srpskog glumišta Dragomira Bojanića-Gidre, to jest lika Jednorukog Krstivoja kojeg je igrao.

I ovaj gest Borovine i drugova je pokazatelj da srpska kulturna baština i te kako traje i na Petom kontinentu, među generacijama koje su odrastale daleko od rodnog kraja njihovih očeva.

Lutrija

Posebnu pažnju u vantakmičarskom programu privukla je lutrija sa više nego bogatim nagradama. Glavnu premiju – Sony PlayStation osvojio je maleni Andrej Đinić (na slici).

Svi pobednici:

kategorija tim

U-12 1 and 1/2 men

devojke Holy Trinity

omladinci Showtime

seniori Jagoš for 3

šutiranje trojki Jagoš Kalapać

zakucavanje Petar Cvijetičanin

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here