Mlada fudbalska reprezentacija Srbije u ponedeljak počinje učešće na Evropskom prvenstvu koje se održava u Italiji i San Marinu.

Ekipa koju sa klupe predvodi selektor Goran Đorović je do plasmana na završni turnir stigla sjajnim partijama u kvalifikacijama – na deset utakmica je zabeležila osam pobeda i dva nerešena rezultata, uz 23 postignuta i svega pet primljenih golova.

“Orlići“ će na Evropskom prvenstvu pokušati da nadmaše rezultat svojih vršnjaka iz 2007. godine, koji su stigli do finala, ali su poraženi od tada spektakularnog mladog tima Holandije, predvođenog zvezdama u nastanku Rojstonom Drenteom, Rajanom Babelom, Hedvigesom Madurom…

Tada je reprezentaciju Srbije predvodio nekadašnji saigrač aktuelnog selektora, Miroslav Đukić, a u timu su se nalazili, između ostalih, Antonio Rukavina, Branislav Ivanović, Duško Tošić, Aleksandar Kolarov, Boško Janković, Dušan Basta, Zoran Tošić, Nikola Drinčić, Milan Smiljanić…

Finale je igrano i 2004. godine, na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj, kada je Italija predvođena Albertom Đilardinom, Danijeleom De Rosijem i Andreom Barzaljijem savladala tim Vladimira Petrovića Pižona, koji su činili Danko Lazović, Dejan Milovanović, Milan Biševac, Marko Baša…

Ono što te generacija nisu uspele da urade pokušaće tim na čijem čelu su igrači koji su već velike zvezde, u prvom redu se tu misli na Luku Jovića, Nikolu Milenkovića, Andriju Živkovića, Nemanju Radonjića, Danila Pantića…

 

Na putu ka ostvarenju sna koji je reprezentacija Jugoslavije ostvarila samo 1978. godine, stajaće im selekcije Nemačke, Danske i Austrije.

Ako je verovati kladionicama, Srbija je šesti favorit za osvajanje prve pozicije, iza reprezentacija zemalja koje čine popularnu grupu “liga petica“ – Španije, Engleske, Italije, Francuske i Nemačke, a odmah iza “Orlića“ svrstana je Danska, dok je Austrija, uz Poljsku, ocenjena kao autsajder na celom turniru.

Srbija je u kvalifikacije ušla kao desetoplasirana ekipa po koeficijentu, odnosno poslednja u grupi A, pošto su ispred nje delegirani timovi Češke, Švedske, Francuske, Danske, Španije, Engleske, Portugala i Nemačke.

Ipak, “Orlići“ su premašili očekivanja i ubedljivo obezbedili plasman na završni turnir, ali je utisak da su i remiji protiv Austrije i Jermenije mogli da budu pretvoreni u pobede.

Rezultati u kvalifikacijama:

Srbija – Gibraltar 4:0 (Živković, Pantić x2, Jović)
Makedonija – Srbija 0:2 (Lukić, Živković)
Srbija – Rusija 3:2 (Pantić, Jović x2)
Austrija – Srbija 1:3 (Lutovac, Jović, Ilić)
Jermenija – Srbija 0:1 (Lutovac)
Gibraltar – Srbija 0:6 (Lukić, Jović x2, Gajić, Lutovac, Brito ag)
Srbija – Makedonija 2:1 (Šaponjić, Ranđelović)
Rusija – Srbija 1:2 (Jović, Lutovac)
Srbija – Austrija 0:0
Srbija – Jermenija 0:0

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime